Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Όχι κατάργησις, αλλά κατάκτησις

 

Ανάμεσα στα γήινα αγαθά, στα εγκόσμια, η μόρφωσις είναι ένα από τα ύψιστα. Όπως λέγει ο άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, κάθε εχέφρων άνθρωπος θ’ αναγνωρίσει ότι η παίδευσις, η μόρφωσις, είναι ένα από τα υψηλότερα αγαθά στην παρούσα ζωή.

          Δεν θα εφαρμόσουμε την τακτική “πονάει δόντι, βγάζουμε δόντι. Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”. Εάν στον πίνακα γράψουμε ένα πρόβλημα και πάρουμε την κιμωλία, το λύνουμε. Εάν πάρουμε σφουγγάρι, το σβήνουμε. Όχι, λοιπόν, να σβήσουμε το πρόβλημα, αλλά να το λύσουμε. Και η λύσις γίνεται με κιμωλία, όχι με σφουγγάρι. Την γλώσσα μας πρέπει να την κατακτήσουμε και όχι να την καταργήσουμε.

          Εμείς οι παλαιότεροι, στην επαρχία, μέναμε σε μονοκατοικίες. Τον χειμώνα, όταν έβρεχε, η στέγη έτρεχε από τα χαλασμένα κεραμίδια. Πολλές φορές χρειαζόταν σε τέσσερα -πέντε σημεία του σπιτιού να βάζουμε κουβάδες, για να μαζεύουν τα νερά. Αι, όταν έβγαινε λίγος ήλιος, τι κάναμε; δεν γκρεμίζαμε το σπίτι. Θα γκρεμίσουμε το σπίτι, επειδή τρέχει η στέγη; Φέρναμε ένα μάστορα και έφτιαχνε τα κεραμίδια.

          Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος- Ελληνική γλώσσα

Δεν υπάρχουν σχόλια: