Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΤΟΥ 1821 (Φώτο)



Την παρελθούσα Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 και στην αίθουσα του πνευματικού μας κέντρου πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για να τιμήσουμε το μέγιστο γεγονός της εθνικής μας παλιγγενεσίας του 1821.

          Μέσα σ’ ένα πυκνό ακροατήριο που είχε κατακλύσει την αίθουσα του πνευματικού μας κέντρου μίλησε ο εκπαιδευτικός-φιλόλογος κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα :

                                           

«1821, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ»



          Ο ομιλητής με γλαφυρό τρόπο και με ιστορικές αναφορές ανέτρεψε ένα- ένα όλα τα έωλα και ανιστόρητα επιχειρήματα όλων εκείνων  που επιχειρούν να αμφισβητήσουν την ιστορική πραγματικότητα που έχει γραφτεί με το αίμα την ηρώων και των αγωνιστών καθώς και όλων ρωμιών για την κατάκτηση της ελευθερίας. Πολλοί επιχειρούν με δικά τους κριτήρια και υποκειμενικά συμπεράσματα και τοποθετήσεις ιδεολογικές, πολιτικές, κοινωνικές για να υποτάξουν τα γεγονότα σε δικές τους σκοπιμότητες. Έτσι όμως αφαιρούν το μεγαλείο της Επανάστασης και  φτωχαίνουν το νόημά της. Γιατί ενώ η επανάσταση ήταν όλων των Ελλήνων, σύμφωνα με έγκριτους ιστορικούς, την μετατρέπουν σε ταξική πάλη των κοινωνικών τάξεων.

          Από άλλο μέρος ο ομιλητής αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό και ενεργό  ρόλο που διαδραμάτισε η Ορθόδοξη Εκκλησία καθ’ όλη την διάρκεια της επανάστασης προσφέροντας, ό, τι μπορούσε να προσφέρει σε  ανθρώπινο δυναμικό-πατριάρχες, αρχιερείς, ιερείς, μοναχούς- εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό θυσιάστηκε και πλήρωσε με τη ζωή του το τίμημα της ελευθερίας. Αλλά και η υλική προσφορά της Εκκλησίας και των Ι. Μονών ήταν ανυπολόγιστη στον υπέρ πάντων αγώνα του έθνους. Έκανε αυτό που έκανε και κάνει πάντα και θα κάνει, διότι μια μητέρα δεν εγκαταλείπει τα παιδιά της ποτέ, ιδιαίτερα μάλιστα όταν βρίσκονται εν κινδύνω.

          Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι χωρίς την Εκκλησία δεν θα υπήρχε σήμερα  το Έθνος μας και όλη η Ελληνορθόδοξη  παράδοσή μας, παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις και προσπάθειες πλαστογράφησης της ιστορίας μας.

          Στη συνέχεια ακολούθησε προβολή  με το ιστορικό της επανάστασης και τέλος έκλεισε η όλη εκδήλωση με τον Εθνικό μας Ύμνο.

          Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821



          Πρωτ. Γερ. Άγγ. Στανίτσας

 












2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 1821.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΗΤΗ Κ.ΣΤΑΝΙΤΣΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία ομιλία!
Συγχαρητήρια.