Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

25 Μαρτίου 1821, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ




          Ο μήνας Μάρτιος φέρνει στο νου μας το μεγάλο γεγονός και μεγαλείο της επαναστάσεως του 1821. Μας θέτει μπροστά στο κρίσιμο θέμα της ελευθερίας και μας κρίνει. Κρίνει την εθνική μας πορεία όπως βιώνεται από κάθε ένα από μας.

          Πολλά είναι τα γεγονότα της ελληνικής επαναστάσεως, αλλά ξεχωρίζουν εκείνα που φανερώνουν το ηθικό μεγαλείο όπως της αυταπαρνήσεως, της αυτοθυσίας και του πρωτόγνωρου ηρωισμού. Συγχρόνως όμως διαπιστώνουμε και τις μικρότητες των αγωνιστών, ιδιαίτερα εκείνο της αποκρουστικής διχόνοιας, αυτή η επάρατη αρρώστια τω ομοεθνών μας.

          Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και διαπιστώνουμε, ότι πέρα από τα ίδια μας τα πάθη που μας χαρακτηρίζουν, ακόμη και σήμερα υπάρχει και κάτι άλλο, μια  τάση να υπομονευθεί και να νοθευθεί το πνεύμα εκείνης της επανάστασης και να ερμηνευθεί με αλλότρια και επιζήμια κριτήρια, ξένα απ’ αυτή και την εποχή της.

          Δηλαδή πολλοί θέλουν να εφαρμόσουν προσωπικά κριτήρια και να βγάλουν δικά τους συμπεράσματα με ιδεολογικές, πολιτικές και κοινωνικές απόψεις. Έτσι όμως της αφαιρούν το μεγαλείο, την φτωχαίνουν και χάνει το νόημά της. Ενώ είναι επανάσταση όλων των Ελλήνων την μετατρέπουν σε ταξική, πάλη των τάξεων.

          Μια τέτοια παραχάραξη της Ελληνικής επαναστάσεως αποτελεί τουλάχιστον εθνική βεβήλωση, γιατί όταν δίνονται τέτοιες αυθαίρετες ερμηνείες τότε συσχετίζεται η πραγματικότητα, ο λαός χάνει τον προσανατολισμό του και χάνεται το αληθινό νόημα της ελευθερίας.

          Η Ελληνική επανάσταση, όπως μαρτυρούν τα βιώματα  και οι μαρτυρίες των αγωνιστών και του λαού μας, ήταν κοινή προσπάθεια όλου του λαού, ήταν μια καθολική εξέγερση για την απόκτηση της ελευθερίας. Ήταν ένα ξεσήκωμα ένας κοινός πόθος και λαχτάρα για ελευθερία την οποία απέκτησε ο ελληνικός λαός με πολλές θυσίες και ανείπωτα μαρτύρια. Η ψυχή του έλληνα θρεμμένη  με τα νήματα της ορθοδοξίας κρατούσε άσβεστη αυτή τη φλόγα της ελευθερίας.

          Οπότε κάθε απόπειρα να νοθευτεί το πνεύμα και το νήμα αυτής της μεγαλειώδους ελληνικής επαναστάσεως, δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο παρά σε αλλότριους σκοπούς με την ελευθερία αυτού του τόπου.

          Γι’ αυτό χρειάζεται συνεχής εγρήγορση όλων για να μείνουν ανόθευτα και ακαπήλευτα τα όσα μας κληροδότησε η θυσία των ηρωικών αγωνιστών του είκοσι ένα. Διότι αν νοθευτεί η επανάσταση, χάνεται και το πνεύμα της ελευθερίας, χάνεται το πνεύμα που ζωοποιεί το νεύρο της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας.     


π. Γ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο μήνυμα.
Ενθουσιώδες και πνευματικό βεβαίως.