Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

 


Όταν πρόκειται να επισκεφτούμε χώρους που έχουν αρχαιολογικούς θησαυρούς, συνήθως χρειάζεται να έχουμε εισιτήριο εισόδου. Το ίδιο βέβαια χρειαζόμαστε προκειμένου να πάμε κάποιο ταξίδι. Μάλιστα η τιμή του εισιτηρίου θα είναι ανάλογη με την απόσταση που θα διανύσουμε. Όσο μακρύτερο τόσο ακριβότερο.

          Αλλά προκειμένου να ταξιδέψουμε από τη γη στον ουρανό για να κατακτήσουμε τους θησαυρούς της αιωνιότητας, χρειαζόμαστε επίσης εισιτήριο. Και την τιμή του εισιτηρίου την όρισε το σημερινό ευαγγέλιο που οδηγός του ταξιδιού αυτού είναι ο ίδιος ο Χριστός.

          Μας λέει, αν θέλετε να ταξιδέψετε προς τον ουρανό και να έλθετε μαζί μου για να σας κάνω «κατά χάριν Θεούς», τότε πρέπει να συγχωρείτε  όλους τους ανθρώπους αδιακρίτως, που τυχόν σας έβλαψαν. Η συγχωρητικότητα είναι το απαραίτητο εισιτήριο για τον ουρανό. Χωρίς αυτή δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα.

          Ο Χριστός μας λέει: Θέλεις να εισακουσθούν οι προσευχές σου; Τότε αν θυμηθείς ότι την ώρα που προσφέρεις τη θυσία σου στον Θεό, ότι κάποιος έχει εναντίον σου κάτι, ή έχεις εσύ εναντίον αυτού, άφησε το δώρο σου, πήγαινε να συμφιλιωθείς μαζί του και τότε έλα να συνεχίσεις τη θυσία σου  και την προσευχή σου στον Θεό.

          Το ωραιότερο δώρο στον Θεό είναι η συγχωρητικότητα. Η συγχωρητικότητα γκρεμίζει τις γέφυρες της απομόνωσης από τον αδελφό μας και από τον Θεό. Εξ άλλου και ο ίδιος ο Χριστός, προτού προσφέρει τη θυσία του στον ουράνιο πάτερα του, συγχώρεσε τους εχθρούς του επάνω από το σταυρό. Το ίδιο έκανε και πρωτομάρτυρας Στέφανος. Το ίδιο έκαναν και κάνουν οι Άγιοι του Θεού. Η συγχωρητικότητα είναι ανώτερη από το μαρτύριο, γι’ αυτό και προηγείται.

          Πάντως αν σκεφτούμε κάπως λογικότερα μας συμφέρει να συγχωρούμε άνετα τους άλλους. Γιατί και εμείς σφάλλουμε απέναντι των άλλων και απέναντι του Θεού. Όλοι μας κάνουμε λήθη και αμαρτίες. Αλλά και κάτι άλλου ακόμη, πολύ σπουδαίο: Όποιος συγχωρεί νιώθει ήσυχος,  αλαφρωμένος, ειρηνικός, χαρούμενος και ευτυχισμένος. Μπορεί πλέον να αντικρίζει όλους του ανθρώπους κατάματα. Είναι συμφιλιωμένος με όλο τον κόσμο και  κατ’ εξοχήν με τον Θεό.

          Η εποχή μας καυχάται για τα επιτεύγματά  της και τα ισχυρά όπλα της. Όμως το υπερόπλο είναι η δύναμη να συγχωρείς.

          Αυτό είναι το ασφαλέστερο εισιτήριο για τη βασιλεία των ουρανών.

          Καλή Σαρακοστή.

          Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: