Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

 


Έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει η κίνηση του Λεξικού Cambridge να «διορθώσει» τους ορισμούς των λέξεων «άνδρας» και «γυναίκα», με το σκεπτικό ότι οι υπάρχοντες ορισμοί αντανακλούσαν ξεπερασμένες απόψεις για το φύλο, Έτσι, πλέον ως άνδρας ορίζεται «ένας ενήλικας που ζει και ταυτίζεται ως άνδρας, αν και μπορεί να έχει δηλωθεί με διαφορετικό φύλο κατά τη γέννησή του».

        Ανάλογη αναπροσαρμογή έγινε και στον  ορισμό της λέξης «γυναίκα». Εύλογα πολλοί ανακάλεσαν στη μνήμη τους την προσπάθεια ελέγχου της γλώσσας που περιγράφεται στο δυστοπικό μυθιστόρημα του Τζωρτζ Όργουελ στο 1984. Με τη διαφορά ότι στην εποχή μας γίνονται πράγματα που ακόμα και η φαντασία του Όργουελ θα αδυνατούσε να συλλάβει.

        Πρόσφατα μόλις η Ισπανία και η Σκωτία προστέθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες που προβλέπουν την ελεύθερη αλλαγή φύλου μέσω μιας απλής διοικητικής πράξης, ακόμα και χωρίς τη συναίνεση των γονέων, από την ηλικία των 16 ετών. Και ακόμα χειρότερα: Ο καθένας θα είναι υποχρεωμένος να ζήσει με το φύλο που θα επιλέξει για…. τρεις μήνες, και πρακτικά κάθε έξι μήνες θα μπορεί να…. αλλάζει φύλο. Κατά ταλλά, όλοι συμφωνούν πως ό, τι χρειάζεται περισσότερο ο άνθρωπος είναι η σταθερότητα

«ΖΩΗ», τ. 4375

Δεν υπάρχουν σχόλια: