Τρίτη 18 Απριλίου 2023

ΠΑΣΧΑ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1821

 


1453 ημέρα Τρίτη, ξημερώματα, 29 Μάιου.

          1821 Κυριακή του Πάσχα, μεσημέρι, 10 Απριλίου.

          Ένα τέλος και μια αρχή. Ίδια λάμψη, ίδιο μεγαλείο, ο θρίαμβος της θυσίας, η ίδια τιμή, αλλά και η τραγωδία στο αίτιο μέγεθος.

          Στην πρώτη, γίγαντας ένας Αυτοκράτορας, ο τραγικός Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος, ο τελευταίος Βυζαντινός   Βασιλεύς.

          Στην δεύτερη, ένας τραγικός πατριάρχης, Μάρτυρας Χριστού και Μεγαλομάρτυρας του Έθνους ο Γρηγόριος  Ε!

          Η πύλη του Αγίου Ρωμανού, πάνω στην έπαλξη ήταν το πεδίο της μεγαλειώδους θυσίας του Παλαιολόγου.

          Η μεσαία Πύλη των Πατριαρχείων, ήταν ο τόπος της θυσίας του Γρηγορίου.

          Ο πρώτος έπεσε όλος φως εμπρός στο σκοτάδι που έφθανε να πλακώσει τον Ελληνισμό στην κοιτίδα του.

          Ο δεύτερος, κρεμασμένος, με τα μάτια κλειστά απ΄ το θάνατο χαιρετούσε μεσ’ στο μαρτύριο το πασίχαρο φως της Λευτεριάς. Πριν 16 μέρες ανέτελλε επίσημα στ’  αγιασμένα χώματα του Μωριά, της ιδιαίτερης αγαπημένης Πατρίδας του.

          Ο Αυτοκράτορας, σκέπασε με την πορφύρα του την βασιλίδα που έπεφτε. Ο Πατριάρχης, με το τιμημένο του λείψανο όρθωνε ταμπούρι  και ιερό, για να υψώσει πίσω του προφυλαγμένη, γυμνό το σπαθί της η Λευτεριά των Ελλήνων.

          Χωρίς τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο  μια υπερχιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία θα υπέκυπτε στον όγκο της βίας δίχως τιμή και δόξα και κλέος και κάλλος.

          Χωρίς τον Πατριάρχη Γρηγόριο η Επανάσταση δεν θα είχε νόημα, διότι ο ιερός πόλεμος των Μουσουλμάνων εναντίον των Χριστιανών θα είχε ξεκληρίσει το Γένος των Ελλήνων.

          Δεν είναι συνηθισμένες οι στιγμές μέσα από την Ιστορία, που ένας λαός κρεμάει το μεγαλείο του, την ίδια την ύπαρξή του, από την αυτοθυσία και την αντίληψη του καθήκοντος ενός Ανθρώπου.

          Αλλά στη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Ε’  που συμπίπτει φέτος μια  μέρα μετά την Κυριακή των Βαΐων, ας σταθούμε με προσοχή στην ετυμηγορία της Ιστορίας γι’ Αυτόν.

          …. Μαζί με τον άλλο εκείνο Εθνομάρτυρα  τον Παλαιολόγο, μπορεί ο Άγιος Γρηγόριος ο Ε’  να μας πει: Εμείς την παρακαταθήκη του Έθνους  μαζί και την Πίστη του Χριστού τη φυλάξαμε!

          Σας παραδώσαμε τη Ελλάδα τιμημένη και ελεύθερη.

          Να κάνετε τώρα και σεις το χρέος σας.

          γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: