Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Το ουτοπικό όραμα μιας «μετά-ανθρώπινης» εποχής

 


Που μας πάει η τεχνολογία, που έκανε τους μαθηματικούς  υπολογισμούς παιχνιδάκι, που έδωσε ασύγκριτη ώθηση στις επιστήμες, που παρέχει απεριόριστη μνήμη αποθήκευσης και τεράστια ταχύτητα πρόσβασης στη γνώση, που μετέτρεψε τον πλανήτη σε μια γειτονιά όπου η πληροφορία κινείται μέσω του διαδικτύου με απεριόριστη ταχύτητα και οι συναλλαγές γίνονται με το πάτημα ενός πλήκτρου;

          Τίποτε δε μοιάζει ακατόρθωτο για τη νέα τεχνολογία, γι’ αυτό και οι προσδοκίες μας ανέβηκαν. Αφού άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει ριζικά τα πάντα γύρω από μας, τώρα ζητούμε να αλλάξει και εμάς τους ίδιους. 

          Ήδη αποδεικνύει καθημερινά ότι μπορεί να παράσχει εντυπωσιακά βοηθήματα σε ανήμπορους συνανθρώπους μας, και οι συγγενικές τεχνολογίες νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία εξελίσσονται με επαναστατικό ρυθμό. Γιατί να μην χρησιμοποιηθεί η ίδια αυτή τεχνολογία για να βελτιώσει τις ικανότητες και των υγιών; Να διευρύνει απεριόριστα τις διανοητικές τους ικανότητες, να πολλαπλασιάσει τις σωματικές τους δυνάμεις, να αντιμετωπίσει τις ασθένειες, να καταπολεμήσει τη γήρανση;

          Εάν εξάλλου η όλη προσωπικότητα του ανθρώπου είναι αποτέλεσμα μηχανικών λειτουργιών του εγκεφάλου, τότε τι θα εμπόδιζε έναν εξελιγμένο υπολογιστή να τον μιμηθεί και να τον ξεπεράσει; Εάν οι ηθικές αρχές είναι προϊόν κάποιας εγκεφαλικής λειτουργίας, γιατί και οι υπολογιστές να μην αποκτήσουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν δικές τους ηθικές αρχές.

          Τα οράματα μιας γενεάς που γαλουχήθηκε με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, συγχέονται συχνά με φαντασιώσεις, όπου και οι πλέον τολμηροί συνδυασμοί φαντάζουν δυνατοί από γενετικές τροποποιήσεις-ίσως και δημιουργία τεχνητής ζωής!- μέχρι τεχνητά αισθητήρια, μέχρι εμφυτεύματα που θα δίνουν τη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας (ή και συνένωσης!) ανθρώπων υπολογιστή κ. ο. κ.. Ήδη μερικοί, οι πλέον ευφάνταστοι., μιλούν για τον νέο άνθρωπο που θα προκύψει από την σύμπλεξη  ανθρώπου τεχνολογίας, τον «μετά- άνθρωπο».

          Ξαφνικά οι σχέσεις ανθρώπων και μηχανής άλλαξαν. Οι μηχανές ανέβηκαν στην εκτίμηση του ανθρώπου, ο οποίος προσβλέπει τώρα σ’ αυτές όχι μόνο για να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής του, αλλά και για να υλοποιήσει τους πανάρχαιους πόθους του. Να γίνει ανώτερος, πιο έξυπνος, πιο δυνατός, να καταπολεμήσει τη φθαρτότητα. Οι μηχανές, έργα των χεριών του ανθρώπου, καλούνται να ….βελτιώσουν το ανθρώπινο είδος!

          Βασ. Πετρουλέας Δρ. Φυσικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: