Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Πασχαλινό μήνυμα από τον Προϊστάμενο του Ι.Ναού μας π.Γερασιμάγγελο Στανίτσα: «Πάσχα μέγα, Πάσχα των πιστών”



 Χριστός Ανέστη! Ο θρίαμβος της ζωής. Το τέλος του  φόβου. Ο θάνατος δε θα έχει παντοτινή ισχύ. Κανένας νεκρός δε θα μείνει για πάντα στο μνήμα του.

          Χριστός  Ανέστη! Η μεγαλύτερη χαρά. Μπορεί  να μας δώσει τη δύναμη ν’ αντέξουμε τους πόνους ν αντέξουμε και το κακό.

          Χριστός Ανέστη! Και χαρίζεται συγγνώμη σε καλούς και σε  κακούς, σε πρώτους , δεύτερους  και τελευταίους, σε πρόθυμους και αμελείς.

          Χριστός Ανέστη! Η Ζωή που πήγασε από το Σταυρό πλημμυρίζει τα πάντα, ξεπλένει πάθη και δάκρυα, ελευθερώνει.

          Χριστός Ανέστη! Για όλους. Για μένα, για σένα.

          Αληθώς Ανέστη!

Διαβάζοντας την εικόνα της Ανάστασης

          Η εικόνα της Ανάστασης ονομάζεται «Η εις Άδου κάθοδος».

          Ο Χριστός που κατέχει  την κεντρική θέση στην εικόνα, βρίσκεται κάτω από ένα φωτεινό, ωοειδή κύκλο, που συμβολίζει τη δόξα της θεότητάς του. Κάτω από τα πόδια του ανοίγεται ένα σκοτεινό σπήλαιο, που συμβολίζει τον Άδη. Ο Χριστός πατάει σταθερά πάνω σε δύο πεσμένα θυρόφυλλα, που είναι οι  πύλες του Άδη. Γύρω βρίσκονται σκορπισμένα κλειδιά, σύρτες και μοχλοί. ‘Όλα αυτά συμβολίζουν ότι το βασίλειο του Άδη συντρίφτηκε από το Χριστό.

          Στον ίδιο σκοτεινό χώρο απεικονίζονται μία ή δύο μορφές, συνήθως αλυσοδεμένες. Συμβολίζουν το θάνατο του Σατανά. Ο Χριστός τραβάει με τα δύο του χέρια και σηκώνει με δύναμη ένα γονατισμένο άντρα και μία γυναίκα, που βγαίνουν μέσα από δύο πέτρινες λάρνακες. Αυτοί είναι ο Αδάμ και η Εύα, η οποία πάντα φοράει κόκκινο ένδυμα, έχει ήδη εγερθεί. Η έγερση του Αδάμ και της Εύας συμβολίζει την ανάσταση όλου του ανθρώπινου γένους, του οποίου είναι οι προπάτορες.

          Κάποιες φορές στο ένα  χέρι του Χριστού κι άλλοτε πίσω του εικονίζεται ο Σταυρός, το σύμβολο της νίκης του θανάτου. Δεξιά και αριστερά από το Χριστό βρίσκονται δύο ομάδες ανθρώπων. Στη μία διακρίνονται ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, βασιλείς και Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης (Δαβίδ, Σολομών, Ησαΐας, Ιερεμίας κ. α. ). Στην άλλη οι δίκαιοι άνθρωποι από την εποχή των προπατόρων έως τον ερχομό του Χριστού. Όπως μας βεβαιώνει η Εκκλησία, ο Χριστός κατά την παραμονή του στον Άδη κήρυξε το χαρμόσυνο μήνυμά του και στους νεκρούς. Όσοι απ’ αυτούς το αποδέχτηκαν σώθηκαν, όπως και οι ζωντανοί.

          Το φόντο της εικόνας καλύπτεται με φωτεινά χρώματα ή χρυσό. Το κύριο νόημα που βγαίνει από την εικόνα  είναι οι συνέπειες που έχει η Ανάσταση του Χριστού για τη ζωή των ανθρώπων. Ότι δηλαδή ο μεγαλύτερος εχθρός των ανθρώπων, ο θάνατος, νικήθηκε από το Χριστό. Από τότε χαρίστηκε στους ανθρώπους  η αληθινή ζωή κοντά του. ‘Όλα αυτά συμπυκνώνονται και στο τροπάριο, που είναι ο θριαμβευτικός παιάνας της γιορτής του Πάσχα:

Χριστός ανέστη εκ νεκρών

θανάτω θάνατον πατήσας

και τοις εν τοις μνήμασι

ζωήν χαρισάμενος

                   Δηλαδή

Ο  Χριστός  αναστήθηκε

το θάνατο νικώντας με το θάνατό του

και σε όλους τους νεκρούς

τη ζωή χαρίζοντας.

          Κάθε πρωί, καθώς χαράζει, ο αναστημένος Ιησούς έρχεται  να συναντήσει τον καθένα. ‘Όσοι κίνδυνοι κι αν  μας απειλούν, στο ξεκίνημα της καινούργιας μέρας είναι ωραίο   να θυμόμαστε ότι ο Σωτήρας όλων  των ανθρώπων νίκησε τις δυνάμεις του κακού και του θανάτου. Αυτή η πίστη μπορεί  α διώξει από μέσα μας το φόβο και τη λύπη.

          Κάθε μέρα μπορεί έτσι  να γίνει αληθινή Κυριακή, γιορτή της Ανάστασής του. Κάθε πρωινό μπορεί να έχει για τον καθένα την ευωδιά και την αισιοδοξία της αυγής του Πάσχα, την ελπίδα για την επικράτηση του καινούργιου κόσμου του Θεού.

          ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

          πρωτ. Γερ-Αγγ. Σταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: