Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ Η Διαφύλαξη του νου



Ο Κύριος μας έδωσε εντολή   να φυλάμε τον νου μας, εντολή της οποίας την ύπαρξη, τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα οι περισσότεροι άνθρωποι την αγνοούν. «Το λυχνάρι του σώματος είναι το μάτι. Αν, λοιπόν, το μάτι σου είναι υγιές, όλο σου το σώμα θα είναι φωτεινό. Αν, όμως το μάτι σου είναι χαλασμένο, όλο το σώμα σου θα βρίσκεται στο σκοτάδι».

          «Μάτι» ο Χριστός εδώ ονομάζει τον νου, που είναι πραγματικά το μάτι της ψυχής μας, και  «σώμα» ονομάζει τον τρόπο της ζωής μας, τη βιοτή και τη διαγωγή μας.  Ο τρόπος της ζωής εξαρτάται από τον τρόπο της σκέψης, από τον τρόπο της λειτουργίας του νου. Υγιής, επομένως, είναι ο τρόπος της ζωής, όταν ο νους είναι υγιής, όταν δηλαδή ο νους με απολυτότητα και απλότητα ακολουθεί την αλήθεια χωρίς να αποδέχεται και να οικειοποιείται το  παραμικρό στοιχείο του ψεύδους. Με άλλα λόγια , υγιής είναι μόνο ο νους ο οποίος, με τη βοήθεια και ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, ακολουθεί απόλυτα και ακλόνητα τη διδασκαλία του Χριστού.

          Κάθε παρρέκλιση, μικρή ή μεγάλη, από τη διδασκαλία του Χριστού αποκαλύπτει την ασθένεια, ελαφριά ή βαριά, του νου που έχασε την απλότητα και δέχτηκε την πολυπλοκότητα. Η πλήρης απομάκρυνση του νου από τη διδασκαλία του Χριστού είναι ο θάνατός του. Σ’ αυτή την περίπτωση το «λυχνάρι» σβήνει και το φως μεταβάλλεται σε σκοτάδι. Η διαγωγή του ανθρώπου εξαρτάται απόλυτα από την κατάσταση του νου του. Αν ο νους του είναι υγιής, η διαγωγή του συμφωνεί ολοκληρωτικά με το θέλημα του Θεού. Αν ο  νους του έχει επηρεασθεί λίγο ή πολύ από το ψεύδος, δηλαδή από το κακό, η διαγωγή του είναι εν μέρει σύμφωνη και εν μέρει ασύμφωνη με το θέλημα του Θεού. Αν τέλος ο νους του απέρριψε τη διδασκαλία του Χριστού και σκοτίστηκε με την αποδοχή κάποιας ψεύτικης διδασκαλίας, η διαγωγή του είναι τελείως ανάρμοστη και άτοπη. « Αν το φως μέσα του μεταβληθεί σε σκοτάδι, σκέψου πόσο θα ‘ ναι το σκοτάδι».

          Ι. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: