Σάββατο 8 Απριλίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ Φτάνει πια! ΌΧΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΑΥΡΩΤΕΣ

 


Την ημέρα των Βαΐων ο λαός των Εβραίων υποδέχεται το Χριστό στα Ιεροσόλυμα μέσα σ’ ένα πρωτοφανές παραλήρημα ενθουσιασμού. Γιατί όμως; Διότι νομίζει, ότι ήρθε η ώρα πλέον που σε λίγο ο Χριστός θα γκρεμίσει τα τείχη και θα ανακηρύξει πρωτεύουσα του τότε  κόσμου τα Ιεροσόλυμα. Θα διαλύσει τον ρωμαϊκό στρατό και θα συγκροτήσει τον εβραϊκό. Θα καθαιρέσει τον Καίσαρα και ανακηρυχτεί ο ίδιος αυτοκράτορας.

          Εδώ οι Εβραίοι έκαναν μια τρομερή παρανόηση. Δεν είχαν καταλάβει ότι η «βασιλεία του Θεού ουκ έστι εκ του κόσμου τούτου» και ότι ο θρόνος του Χριστού δεν θα στηθεί στη Ρώμη , αλλά στο Γολγοθά.

          Δεν είχαν εννοήσει, ότι ο Χριστός δεν ήλθε να κατακτήσει υλικούς τόπους, αλλά τις καρδιές των ανθρώπων. Δεν ήλθε δηλαδή να κάνει επίδειξη δυνάμεως και χρήση βίας, όπως συνήθως συμβαίνει με τις κοσμικές εξουσίες, ταπεινώσεως και ελευθερίας. Τίποτα δεν κατάλαβαν από όλα αυτά. Γι’ αυτό και τον σταύρωσαν.

          Και το δυστύχημα είναι ότι η παρανόηση αυτή συνεχίζεται. Διότι ένα πλήθος ανθρώπων δεν πιστεύουν στο Θεό, γιατί τον βλέπουν έτσι ταπεινό και άσημο, ή γιατί το Ευαγγέλιό του δεν έχει φιλοσοφικές ιδέες  και επιστημονικές θεωρίες. Ακόμη γιατί βλέπουν πως ο Θεός δεν επεμβαίνει να ματαιώσει τους πολέμους, τις αδικίες, τις αρρώστιες και τα τόσα κακά που συμβαίνει πάνω στη γη. Δεν πιστεύουν στο Θεό γιατί κρατάει ένα σταυρό στο χέρι και όχι ένα οπλοπολυβόλο, για   να εξαφανίζει τους αντιπάλους του.

Αλοίμονο όμως αν ο Χριστός ερχόταν  με όλη τη δύναμη  και τη δόξα του πάνω στη γη. Κανένα μας δεν θα  μπορούσε να τη αντέξει. Όλοι θα θαμπωνόμαστε.

Γι’ αυτό αιώνες πριν ο προφήτης του Θεού μας είχε προειδοποιήσει: «Μην φοβηθείς Ιερουσαλήμ γιατί ο βασιλιάς Χριστός δεν θα έρθει με δύναμη για να σε εξοντώσει, αλλά πράος επάνω σ’ ένα γαϊδουράκι για να σε βοηθήσει και να σε σώσει».

Ο Χριστός στην πρώτη του παρουσία ήρθε σαν ένας ελεητής και όχι σαν κριτής. Σαν βοηθός κι όχι σαν τιμωρός.

Ο Χριστός πάνω απ’ όλα, σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου και γι’ αυτό δεν έμεινε πάνω στη γη με εντυπωσιακό τρόπο, ώστε να μη κάνει να τον ακολουθήσουν από ψυχολογική βία. Προτίμησε να θυσιάσει τη Ζωή του, παρά την ελευθερία του άνθρωπου.

«Τοιούτος ημίν έπρεπε αρχιερεύς». Πράος, ταπεινός, άγιος.

Αν τον κατανοήσουμε θα τον ακολουθούμε.

Αν τον παρανοούμε θα τον σταυρώνουμε.

γ

Δεν υπάρχουν σχόλια: