Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Γράμμα από τον Πρωθυπουργό και δημογραφικό πρόβλημα

 

«Αξιότιμε κύριε…

Ευχαριστούμε που φέρατε ένα καινούργιο μέλος στην τοπική κοινωνία και τη χώρα μας…

 Έτσι ξεκινούσε  μία ευχαριστήρια ηλεκτρονική επιστολή- έκπληξη που δέχτηκε ένας απλός 40χρονος εργαζόμενος Έλληνας στη Γερμανία  με την ευκαιρία της γέννησης του παιδιού του πριν λίγο καιρό σε κλινική της περιοχής. Όχι, δεν ήταν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ήταν από τον Πρωθυπουργό του γερμανικού κρατιδίου όπου ζει. Μία πρωτοβουλία ενθάρρυνσης αλλά και αναγνώρισης της προσφοράς ενός νέου μέλους από την οικογένεια στην κοινωνία, στην οποία αυτός προεδρεύει και για το μέλλον της οποίας πολλαπλώς ενδιαφέρεται και εργάζεται.

          Και σκέφτεται κανείς: Είναι κάτι δύσκολο ή δαπανηρό αυτό το οποίο έχει οργανώσει  η γερμανική πολιτεία ώστε να γίνει και στη χώρα μας; Όχι, βέβαια, Αρκεί να γίνει και στη χώρα μας, όπου υποχρεωτικά καταχωρίζεται κάθε γέννηση παιδιού με τα στοιχεία του γονιού, να δοθεί η οδηγία να αποστέλλεται μια συγκεκριμένου περιεχομένου συγχαρητήρια επιτολή στον γονέα με τυποποιημένη υπογραφή του δημάρχου ή του νομάρχη.

          Είναι κάτι σημαντικό; Βεβαίως είναι. Το δείχνει η χαρά με την οποία περιέγραψε την ευχάριστη έκπληξή του ο ομογενής μας.  Το βεβαιώνει η ψυχολογική στήριξη που αισθάνεται κάθε γονιός, όταν αντιλαμβάνεται να συμπάσχουν ή να συγχαίρουν και άλλοι μαζί του με την πρόοδο της οικογένειάς του ως κυττάρου του κοινωνικού ιστού. Το καθιστά αναγκαίο ή οξύτητα του δημογραφικού προβλήματος ειδικά για τη χώρα μας. Όταν από 1. 1. 2022 μέχρι 1. 11. 2022 οι γεννήσεις στη χώρα μας ήταν 64.208 και οι θάνατοι 119. 616, δηλαδή ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε πάνω από 55. 000 μέσα στο πρώτο δεκάμηνο, τότε ένα τέτοιο ανέξοδο πρακτικά μέτρο θα ήταν απαραίτητο να συνοδευτεί με γενναίο επίδομα σε κάθε οικογένεια για κάθε παιδί που φέρνει στον κόσμο, μέχρι αυτό να φτάσει στην ηλικία των 20 ετών που μπορεί να εργασθεί, θεωρείται το μόνο ουσιαστικό μέτρο. Υπάρχουν όμως ηγέτες στην Ελλάδα (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) που θα το τολμήσουν;

          «Η Δράση μας», τ. 605

Δεν υπάρχουν σχόλια: