Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

“Χριστούγεννα πάντα τσακωνόμαστε”

 

Χριστούγεννα πάντα τσακωνόμαστε!

Και τι σου χρωστώ και τι μου χρωστάς,

Μια τύφλα εν τέλει μοιραζόμαστε.

Κάντο ν’ αλλάξει αν μ’ αγαπάς”.


“Χριστούγεννα πάντα τσακωνόμαστε’, τραγουδά ο Διονύσης Σαββόπουλος. Και είναι αλήθεια. Τις παραμονές των γιορτινών ημερών οι άνθρωποι χαλαρώνουμε από την πίεση της εργασίας, αξιοποιούμε τον χρόνο μας για αγορές, για εξόδους, για καφέ, ενώ και τα παιδιά, επειδή δεν έχουν σχολείο, μπορούν να αισθάνονται πιο άνετα. Όμως οι γιορτές συνήθως φέρουν μαζί τους και μνήμες. Η χαλαρότητα οδηγεί στην κριτική ή στην εμφάνιση των απωθημένων μας, για τα όσα δεν ζήσαμε, για το τι είναι ο άλλος/η στο ζευγάρι, βλέπουμε την ζωή να περνά και να μεγαλώνουμε, σκεπτόμαστε τι μας ανησυχεί στην πορεία μας, έχουμε μελαγχολία, ιδίως όταν τελειώνουν οι ετοιμασίες και τ γιορτινό τραπέζι.

Παράλληλα, ο διάβολος φέρνει στον νου μας αρνητικούς λογισμούς, ενώ ασήμαντες αφορμές γεννούν εκνευρισμό, με αποτέλεσμα συχνά να υπάρχουν εκρήξεις θυμού, υπερβολικές αναφορές και λόγια που δεν πρέπει να ειπωθούν, διότι δε τα εννοούν αυτοί που τα εκστομίζουν. Εξάλλου και οι ετοιμασίες του τραπεζιού φέρνουν έναν μικρό εκνευρισμό.

Ο τσακωμός, ο εμφύλιος των γιορτών μπορεί να ξεπεραστεί αν έχουμε στον νου μας ότι οι γιορτές είναι αυτό που το όνομά τους λέει. Ένα βήμα προς τον ουρανό και την ελπίδα. Γιορτάζουμε όχι μόνο γιατί είμαστε οικογένεια, αλλά και γιατί μας δίδεται η ευλογία της πίστης, όπως επίσης για να μοιραστούμε την χαρά. Γι’ αυτό κι ο εκκλησιασμός γεννά μία αύρα, που κάνει τις γιορτές της πίστης, όταν θέλουμε να τις βιώσουμε αυθεντικά, τελείως διαφορετικές εμπειρίες από ένα ταξίδι ή διακοπές.

Γιορτάζουμε ακόμη διότι έχουμε την συντροφικότητα, έχουμε την ελπίδα ότι η ζωή μας μπορεί να αλλάξει. Γιορτάζουμε και αυτό αποτυπώνεται στα καινούργια ή καθαρά ρούχα, στο διαφορετικό φαγητό. Γιορτάζουμε σημαίνει ανακωχή σε ό, τι είναι δυσάρεστο. Δεν γιορτάζουμε για να λύσουμε τις διαφορές μας, αλλά για να ξεκουραστούμε απο το άγχος της ζωής. Γιορτάζουμε για να επικοινωνήσουμε, όχι με μισά και ανολοκλήρωτα μηνύματα, αλλά με τον τρόπο της αγάπης. Γιορτάζουμε ακόμη σημαίνει την απόφαση μας να δημιουργήσουμε.

Ας προσπαθήσουμε να γιορτάζουμε βλέποντας πως μέσα από την παρουσία του Χριστού μπορούμε να ομορφύνουμε την ζωή μας. Ας αφήσουμε τρίτα πρόσωπα στην άκρη και ας χαρούμε την παρουσία μας εντός της οικογένειας. Θα βρούμε από που μπορούμε να πιαστούμε για να γίνει η γιορτή καινούργια αρχή!


Πρωτ. Θεμ. ΜΟΥΡΤΖΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: