Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

ΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΑΡΕΤΕΣ Η αγάπη προς τους εχθρούς

 


Ο Κύριος απαγόρεψε την εκδίκηση, μολονότι την είχε επιτρέψει ο μωσαϊκός νόμος, ο οποίος έδινε το δικαίωμα να ανταποδώσει ένα κακό με το ίδιο κακό. Το όπλο που μας δόθηκε από τον Χριστό ενάντια στο κακό είναι η ταπείνωση. «Έχετε ακούσει ότι δόθηκε η εντολή:   «Να ανταποδίδεις οφθαλμόν αντί οφθαλμού κα  οδόντα αντί οδόντος». Εγώ, όμως σας λέω να μην αντιστέκεστε στο κακό, αλλά, αν κάποιος σε χτυπήσει στο δεξί μάγουλο, γύρισέ του και το άλλο. Κι αν κάποιος θέλει να σε πάει στο δικαστήριο για να σου πάρει το πουκάμισο, άφησέ του και το πανωφόρι».

     Ο Κύριος μας έδωσε εντολή ν’ αγαπάμε τους εχθρούς μας. Για ν’ αποκτήσουμε αυτή την αγάπη, πρέπει να δίνουμε ευχές σ’ όσους μας καταριούνται, να ευεργετούμε όσους μας μισούν και να προσευχόμαστε για όσους μας κακομεταχειρίζονται και μας καταδιώκουν. Η αγάπη προς τους εχθρούς φέρνει την πληρότητα της αγάπη στην καρδιά. Αυτή η καρδιά μοιάζει ως προς την αγαθότητα με τον πανάγαθο Θεό, καθώς μέσα της δεν υπάρχει τόπος για το κακό. Σε μια τέτοια υπέροχη πνευματική κατάσταση καλεί τους χριστιανούς ο απόστολος Παύλος, λέγοντας: «Ως εκλεκτοί του Θεού, αγιασμένοι και αγαπημένοι Του, αποκτήστε φιλευσπλαχνία, καλοσύνη, ταπεινοφροσύνη, πραότητα, μακροθυμία. Να ανέχεστε με υπομονή ο ένας τον άλλο και να αλληλοσυγχωρείστε, κάθε φορά που δημιουργούντα παράπονα ανάμεσά σας. Όπως ο Χριστός σας συγχώρησε τα παραπτώματα, έτσι κι εσείς μεταξύ σας». Με την τέλεια αγάπη προς τον πλησίον πραγματώνεται η υιοθεσία σας από τον Θεό. Τότε, η χάρη του Αγίου Πνεύματος έρχεται στην καρδιά και την γεμίζει με την πανάγια αγάπη προς τον Κύριο.

     Καρδιά μολυσμένη από τον φθόνο, την αντιπάθεια, το μίσος είναι ανίκανη ν’ αγαπήσει τους εχθρούς, όπως προστάζει το Ευαγγέλιο. Αυτή η καρδιά πρέπει να θεραπευθεί με τα μέσα που υπέδειξε ο Κύριος: να προσεύχεται για τους εχθρούς της,  να μην τους κατακρίνει καθόλου, να μην τους διασύρει με την κακολογία, αλλά απεναντίας να τους επαινεί και  να τους ευεργετεί όσο μπορεί. Μ’ αυτόν τον τρόπο το μίσος, όταν φουντώνει στην καρδιά, συγκρατείται σαν με χαλινάρι και σιγά-σιγά εξασθενεί. Ωστόσο, δεν εξαφανίζεται ολότελα, παρά μόνο με την ενέργεια της θειας χάριτος.

     Ι. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: