Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ «Η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις»

 


Η σημερινή λαμπρή εορτή των Φώτων είναι πολυσήμαντη. Θεοφάνεια και Επιφάνεια στη γη. Ο Ιησούς Χριστός, «ο αρχηγός της ζωής», βαπτίζεται από τον τίμιο Πρόδρομο στον Ιορδάνη. Σύμφωνα με την ιερή υμνολογία ο Ιορδάνης ευφράνθηκε κι ολόκληρη η κτίση σκίρτησε από αγαλλίαση! Και «η φωνή του Λόγου», ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, βαπτίζοντας «χαίρει τη ψυχή και τρέμει τη χειρί».

          Γιατί βαπτίσθηκε ο Χριστός;

          Για να εκπληρώσει ό, ότι προέβλεπε το σχέδιο του Θεού για Εκείνον. Η προφητεία της Γέννησής Του είχε εκπληρωθεί. Το ίδιο έπρεπε να γίνει για τη βάπτιση και στη συνέχεια για τα υπόλοιπα σωτήρια γεγονότα  της Θείας Οικονομίας. Κατά τον άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο όμως, το εκπληκτικό δεν είναι τόσο η ίδια η εκπλήρωση των προφητειών στο πρόσωπο του Χριστού, όσο η άκρα συγκατάβαση και κένωσή Του. Θεός όντας να γίνει άνθρωπος και να σώσει τον κόσμο.

          Στη βάπτιση του Θεανθρώπου έχουμε τη φωτεινή φανέρωση της Θεότητας. Γι’ αυτό κι η εορτή ονομάζεται Θεοφάνεια ή Επιφάνεια. Η φωνή του Θεού-Πατέρα και η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος αποκαλύπτουν τον Τριαδικό Θεό, ενώ ο σαρκωμένος Υιός, βαπτιζόμενος, συντρίβει τους δράκοντες-δαίμονες- στα νερά και ταυτόχρονα τα αγιάζει.

          Ο Θεός στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού φανερώνει στον άνθρωπο τον λόγο της ύπαρξής  του στη γη. Ποιος είναι αυτός; Η λατρεία και η δοξολογία του αληθινού Θεού. Ο Κύριος νίκησε και στο νερό τις αντίθεες πνευματικές δυνάμεις και κατάργησε στη συνέχεια με τον Σταυρό και την Ανάστασή Του την παντοδυναμία του θανάτου. Αυτά εμπόδιζαν τον άνθρωπο και τον κόσμο γενικότερα να εκπληρώσουν τον επίγειο σκοπό τους: τη δοξολογία και τη λατρεία του αληθινού Θεού, την προσκύνηση μ’ άλλα λόγια της Αγίας Τριάδος.

          Αληθινή Θεοφάνεια ζούμε και εμείς σήμερα εισερχόμενοι σ’ έναν αγιογραφημένο ιερό Ναό. Όλα εικονίζουν τη θαυμαστή κίνηση του Κυρίου, που «έκλινεν ουρανούς και κατέβη». Όλα εικονίζουν τη θεανθρώπινη κοινωνία της αγιωτάτης Εκκλησία μας. Κι όλα, επίγεια και επουράνια, συμμετέχουν στη θεία Ευχαριστία, την κορύφωση στο τώρα της ζωής μας, της πιο αληθινής και πιο ζωντανής Θεοφάνειας. Ποια πράξη της Εκκλησίας , ποιο μυστήριό της ανοίγει και σε μας την ωραία πύλη της βασιλείας του Κυρίου;

          Το άγιο Βάπτισμα. Στη βάπτιση του Ιησού Χριστού άνοιξε ο ουρανός. Και στου καθένα μας το ίδιο γίνεται. Με τον τρόπο αυτό μας καλεί προς την επουράνια πατρίδα ο Θεός και μας προτρέπει να μην έχουμε κανένα κοινό με τη γη, τη χοϊκότητα. Το βάπτισμα μας απαλλάσσει  από την αμαρτία και τον θάνατο. Μας χαρίζει τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος. Γινόμαστε παιδιά του Θεού στη γη και συγκληρονόμοι με τον Υιό Του της Βασιλείας Του στον ουρανό.

          Πρόγευση λοιπόν και εγγύηση του Παραδείσου για μας  είναι το Άγιο Πνεύμα. Και ο Χριστός; Η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή που οδηγούν σ’ αυτόν.

          Η ευχή μας είναι να γίνουμε πολίτες της Βασιλείας Του, οικιστές του παραδείσου.

          π. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: