Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ, ΜΗ ΜΙΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗ



Αίσθηση έχουν προκαλέσει τα βέλη που εκτοξεύονται κατά γνωστής και ιδιαίτερα προβεβλημένης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στο χώρο της παιδικής φροντίδας. Ασφαλώς, η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί, και η αλήθεια θα λάμψει. Αλλά ο μεγάλος κίνδυνος βρίσκεται αλλού: στη λογική που κινδυνεύει να απλωθεί στην κοινωνία- και που κάποιοι αυτόκλητοι τιμητές των πάντων επείγονται να απλώσουν παντού-ότι τα πάντα είναι σάπια, ότι παντού υπάρχει βούρκος και ανωμαλία, ότι δεν αξίζει να νοιάζεσαι για τον πλησίον, γιατί όλοι όσοι προβάλλουν ότι νοιάζονται είναι υποκριτές- στην καλύτερη περίπτωση. Σαπίλα στην πολιτική, σαπίλα στην Εκκλησία, σαπίλα στην εκπαίδευση, σαπίλα παντού. Πουθενά δεν υπάρχει ατόφια καλοσύνη, ανιδιοτελής προσφορά. Παντού ιδιοτέλεια, παντού αμαρτίες.

       Ας κάτσουμε λοιπόν στα αυγά μας. Ο καθένας να κοιτάει τις υποθέσεις του. Και αν τυχόν δούμε κάπου τον συνάνθρωπό μας σε ανάγκη, τραυματισμένο, να έχει ανάγκη βοήθειά μας, προς Θεού, να μη μιμηθούμε τον Σαμαρείτη εκείνον, να μη μπλέξουμε με τιςακαθαρσίες.

       Κι ο Σαμαρείτης εκείνος, ποιος ξέρει, κάτι θα κοιτάξει να κερδίσει. Σιγά μην πιστέψουμε ότι ενδιαφέρθηκε απλώς για τον πλησίον. Δεν είμαστε  δε τόσο κορόιδα! Εύλογη η απορία. Αν επικρατήσει αύτη η λογική-που δυστυχώς όλο και περισσότερο επικρατεί-, πόσο ευτυχείς θα μπορούσαμε να είμαστε ότι λύσαμε πια τα προβλήματα, ότι αντιμετωπίσαμε τις παθογένειες, ότι όλα είναι πια….εντάξει

       «ΖΩΗ», τ. 437

Δεν υπάρχουν σχόλια: