Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ: ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ



 Στόχος όλων των πολιτισμών είναι η ανάπτυξη της παιδείας.. Δε νοείται πολιτισμός χωρίς γράμματα, τέχνες και επιστήμες.

          Ο στόχος όμως της παιδείας ποιος πρέπει να είναι; Αυτό μας το λέγει ο Πλάτων : «Πάσα επιστήμη, χωριζομένη της αρετής, πανουργία και ου σοφία φαίνεται». Κάθε γνώση που χωρίζεται από την αρετή είναι πανουργία.

          Αυτό μας διδάσκει συνεχώς χιλιάδες χρόνια τώρα και η ιστορία. Άλλοτε  μας το διδάσκει θετικά και άλλοτε αρνητικά. Αρνητικά, όταν μας περιγράφει άτομα και λαούς, που ήσαν φορτωμένοι με ξερές γνώσεις, χωρίς αγάπη και χωρίς ήθος, που στο τέλος καταστράφηκαν. Θετικά, όταν μας προβάλλει μορφές σαν τις σημερινές των τριών Ιεραρχών.

          Οι τρεις Ιεράρχες αποτελούν θεσμικές μορφές για την ιστορία του κόσμου. Είναι αυτοί που έδεσαν άρρηκτα γνώση και ήθος. Πίστη και επιστήμη. Χρονικό και αιώνιο. Φθαρτό και άφθαρτο. Μορφωμένοι με γνώσεις υπήρχαν και υπάρχουν  και πολλοί άλλοι. Οι τρεις Ιεράρχες όμως ξεχωρίζουν μέσα στην ιστορία, όπως και όλοι οι μεγάλοι άγιοι, διότι συνέζευξαν επιστήμη και αρετή.

          Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος με τα αριστουργηματικά έπη του, δεν θα ήταν αυτός που είναι,  αν δεν ήταν και άγιος.

          Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, δεν θα ήταν αυτός που είναι, αν παράλληλα με τη ρητορική του δεινότητα, δεν είχε και την τόλμη μέχρι θυσίας.

          Και ο μεγάλος φιλόσοφος και θεολόγος της Εκκλησίας, Μέγας Βασίλειος, δεν θα ήταν αυτό που είναι αν δεν ήταν πρότυπο φιλανθρωπίας.

          Σοφία και αγιότητα αναδεικνύουν την αληθινή προσωπικότητα.

          ΟΙ άνθρωποι εκ φύσεως ζητούν πρότυπα στη ζωή τους.  Οι νέοι ζητούν ήρωες, αθλητές, καλλονές ή επαναστάτες. Οι μεγάλοι ζητούν πολιτικούς, επιστήμονες ή κροίσους.

          Χωρίς να παραθεωρούμε  και τα καλά στοιχεία αυτών των προτύπων, δεν μπορούμε  να μη πούμε ότι τα πρότυπα αυτά, τις περισσότερες φορές είναι φτωχά ή και αρνητικά για τη ζωή των ανθρώπων.

          Τα πρότυπα που μπορούν να εμπνεύσουν  και να αξιοποιήσουν  ολόκληρο το ανθρώπινο δυναμικό είναι οι τρείς Ιεράρχες. Αυτοί καλύπτουν όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής. Από τη φιλανθρωπία ως τη φιλοσοφία. Σήμερα μάλιστα, που διερχόμαστε κρίση ιδεών και θεσμών, έχουμε ανάγκη τέτοιων προτύπων.

          Η αλήθεια και η αρετή είναι η μόνη αληθινή αγωγή. Οι δημαγωγοί ποτέ δεν δίνουν σωστή αγωγή. Είναι ανάγκη να φυλαχτούμε από τους δημαγωγούς και να ακολουθήσουμε χωρίς φόβο τους αληθινούς αρχηγούς.

          Τέτοιοι είναι οι σημερινοί εορταζόμενοι τρεις Ιεράρχες.

          γ

Δεν υπάρχουν σχόλια: