Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

«Μετανοείτε!» Γρηγορείτε!

 


Και το πρώτο και το δεύτερο ρήμα, και οι δύο προτροπές καλούν τους ανθρώπους ελεύθερα να ξυπνήσουν τη συνείδηση τους, να ξανακοιτάξουν την έως τώρα ζωή και πορεία τους, να επαναξιολογήσουν τις δράσεις και αποτυχίες τους και να δουν πιο μακριά το αισιόδοξο μήνυμα της ενσαρκώσεως του Χριστού και της Ανάστασής Του. Δεν είναι η αμαρτία το τέλος, ούτε και η συναίσθηση της αποτυχίας μας , γιατί σημασία έχει η απόφαση να αλλάξουμε κατεύθυνση, να υπερβούμε την αδράνεια, να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο και με την ελεύθερη βούλησή μας να ανοιχτούμε προς τη χάρη του Τριαδικού Θεού, να κοινωνήσουμε με τους ανθρώπους  και να συναισθανθούμε ότι πέρα από το άτομο μας υπάρχουν οι άλλοι αδελφοί μας και η Πολιτεία του Θεού, όπου λάμπει το φως της αγάπης.

        «Ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών», για την οποία ο Χριστός μας έδειξε την ευχή της προσδοκίας, «ελθέτω η βασιλεία Σου», και τότε και στη γη θα δούμε με χαρά το «γενηθήτω το θέλημά Σου, ως εν ουρανώ».

        Στον ουρανό υπάρχει η κοινότητα της Αγίας Τριάδας και των Αγίων, που πίστεψαν σαυτή, και στη Γη προσδοκούμε να ευδοκιμήσει  μια εκκλησία πιστών, μια κοινότητα καθομοίωση της Αγίας Τριάδας, όπου η ελευθερία των ανθρώπων και η χάρη του Θεού συνεργάζονται για να φτιάξουν καινούργιο κόσμο αισιοδοξίας και αγάπης. «Μετανοείτε: Ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών στη Γη».

        Ας στοχαστούμε πιο βαθειά και πέρα από τις συνηθισμένες σκέψεις της αδράνειας και της προσωπικής αδυναμίας. Ας ατενίσουμε με αισιοδοξία το φως της Αλήθειας και της πνευματικής αναγέννησης, μετά-νοείτε. Πιστέψτε στην Αγία Τριάδα της Αγάπης και της Δικαιοσύνης, που ξεχάσαμε μέσα στην τύρβη του κόσμου και τα αδιέξοδα της αμαρτίας. Γιαυτό πρέπει   να γρηγορούμε, να μένουμε ξάγρυπνοι, ας στοχαστούμε  με την ψυχή μας ανοιχτή στα μηνύματα του Θεού, το φως της Μεταμορφώσεως, όπου η Χάρη του Χριστού συναντιέται με την ελευθερία μας και  «Μετανοείτε!». Ας ξεκινήσουμε τη μεγάλη πορεία, την επαναστατική έγερση από τη σκιά του θανάτου προ το φως της Αναστάσεως.

        Ένα φως, η Δόξα της Αγίας Τριάδας και καθομοίωση τα κοινά των ανθρώπων.

         Μακαριστός Επίσκοπος Κάλλιστος WARE

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.