Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Η βραδινή έξοδος στους κάδους και οι επιπτώσεις στην υγεία




          Ακόμη και τα σκουπίδια μας είναι ωφέλιμα. Έχουν αξιοποιήσιμο υλικό, όχι μόνο για την ανακύκλωση, αλλά προπαντός για τους «κρυφόπτωχους». Αυτούς τους «καθώς πρέπει» ανθρώπους, οι οποίοι το βράδυ αναζητούν στους κάδους των απορριμμάτων τρόφιμα και αντικείμενα προς πώληση…
          Συνταξιούχος ιδιωτικός υπάλληλος δεν έχει χρήματα ούτε για τις βασικές του ανάγκες, όμως το κρύβει επιμελώς από γνωστούς και φίλους και ψάχνει κάποια οικονομική ενίσχυση στους κάδους απορριμμάτων. Η καλύτερη συγκομιδή του είναι τα μπουκάλια που πωλούνται 14 λεπτά το ένα. Τρόφιμα δεν μαζεύει, αυτά τα μαζεύουν κυρίως οι ξένοι. Στην αρχή ντρέπονταν, αν τύχαινε κάποιος να τον δει, τώρα δεν τον ενδιαφέρει...
          Κυρίες από πλούσιες γειτονιές της Αθήνας  αναγκάζονται να παίρνουν δέματα από τον δήμο ή άλλους φορείς. Η ντροπή τις αναγκάζει να κρύβονται ή να λένε ψέματα. Όταν πηγαίνουν να πάρουν τρόφιμα, λένε στους γνωστούς τους ότι προορίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
          Όλα αυτά είναι ένα κοινωνικό παυσίπονο στη μεγάλη αρρώστια που βασανίζει όλα και περισσότερους Έλληνες. Το παυσίπονο όμως ανακουφίζει πρόσκαιρα , αλλά δεν θεραπεύει.
Η φτώχεια όμως δεν είναι απλά μία κοινωνική αρρώστια. Βλάπτει σοβαρά και την ψυχική υγεία. Για να την πολεμήσει κανείς χρειάζεται να έχει μεγάλη πίστη, «ήρεμον νουν, καρδίαν νήφουσαν», ήρεμο εσωτερικό περιβάλλον, μεγάλη προσοχή απέναντι στις επιθέσεις της απελπισίας και στη επίθεση του βιοποριστικού αδιεξόδου.
Πάντως η φτώχεια που αφήνει κρύα πολλά σπίτια το χειμώνα, δεν επιδρά μόνο στο αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα, τα οποία βλάπτονται άμεσα. Το κρύο περιβάλλον είναι στρεσογόνο. Και η μακροχρόνια έκθεση σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον έχει και ψυχολογικές επιπτώσεις. Εκτός όμως από το ψύχος υπάρχει και η αίσθηση της αδικίας που βλάπτει επίσης σοβαρά την υγεία.
Όταν μέσα την κρίση «τα μαγαζιά πολυτελείας συνεχίζουν να είναι καθημερινά γεμάτα πελάτες», ενώ οι άλλοι ψάχνουν «μεροκάματο» στους κάδους των απορριμμάτων, ο κόσμος που προκύπτει από την κρίση δεν δείχνει να είναι σωφρονέστερος από τον απερχόμενο.

Πηγή: π. Θ. Βαμβ., «Εκκλησιαστική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» Φεβρουάριος  2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: