Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

«Μακάριοι οι πλουτούντες απ’ την εκμετάλλευση των φτωχών και αδυνάτων» (Μακαρισμός της «χριστιανικής Δύσης»)



«Μακάριοι οι πτωχοί» του χριστιανικού Ευαγγελίου

     Σήμερα που τα οικονομικά θέματα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και οδεύουμε προς την παγκόσμια κυριαρχία του κεφαλαίου, ο λόγος του ευαγγελίου : «Mακάριοι οι πτωχοί» ακούγεται αν μη τι άλλο….. παράδοξος.
          Ο κόσμος τοποθετεί στην κορυφή τους έχοντες και κατέχοντες. Η Εκκλησία τιμά αυτούς που πτώχευσαν εκουσίως για την αγάπη του Χριστού και κοντά σ’ αυτούς κι εκείνους που με πίστη και υπομονή αντιμετωπίζουν την ακούσια φτώχεια, ενώ αποδοκιμάζει έντονα όσους εγωιστικά επιδίδονται στη συσσώρευση του πλούτου.
          «Μακάριοι οι πτωχοί»…
         Γιατί μας φαίνεται παράδοξος αυτός ο λόγος; Οι φτωχοί δεν είναι εκείνοι που ευεργέτησαν την οικουμένη; Αυτούς δεν μακαρίζουν όλες οι γενεές; Αυτοί δεν είναι που κέρδισαν «τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια; Πολύ χάρη ελκύει η φτώχεια, όταν συνδυάζεται με ταπείνωση.
          Όσο για τα υπόλοιπα βιοτικά ας τα αφήσουμε στην πρόνοια του Θεού. «Oυ μη σε ανώ, ουδ’ ου μη σε εγκαταλείπω». Ποιος πατέρας έχει πει στοργικότερα λόγια απ’ αυτά: «Mη μεριμνήσητε  λέγοντες, τι φάγωμεν, ή τι πίωμεν, ή τι περιβαλλόμεθα…οίδε γαρ ο πατήρ ημών ο ουράνιος ότι χρήζετε τούτων απάντων…ζητείτε πρώτον την βασιλεία αυτού και την δικαιοσύνη  αυτού και ταύτα πάντα προστεθήσεται ημίν».
          Ας ακούσουμε κάποιον που μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και πλούτισε πολλούς με τα λόγια του:
          «Μη φροντίσεις με αγωνία για τα δικά σου θέματα, αλλά άφησέ τα στο Θεό. Γιατί αν φροντίσεις εσύ, φροντίζεις σαν άνθρωπος. Αν όμως προνοήσει ο Θεός προνοεί σαν Θεός. Μην φροντίσεις για τα βιοτικά, αδιαφορώντας για τα σπουδαιότερα-πνευματικά, γιατί ο Θεός δεν θα δείξει μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτά-τα βιοτικά».

Πηγή: Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ. Νοέμβριος 2012, Ι. Χρυσοστόμου ομιλία ΞΗ΄ Εις το κατά Ματθ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: