Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ- ΕΟΡΤΉ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

 

Η Αγία μας Εκκλησία σήμερα ενθυμείται το γεγονός της μεταβάσεως της Υπεραγίας  Θεοτόκου Μητέρας στον Ναό του Σολομώντος για να τελέσει το έθιμο του σαραντισμού και να πάρει την ευλογία του Θεού από τα χέρια του δικαίου Συμεών. Εδώ διαπιστώνουμε το ενδιαφέρον της αγίας Μητέρας για το παιδί της.

          Από αυτή τη συγκινητική εικόνα της μητρικής αγάπης και στοργής παίρνουμε αφορμή σήμερα  να μιλήσουμε για το ιερό πρόσωπο της Μητέρας. Ποιος δεν έχει νιώσει τη στοργή της, μικρός είτε μεγάλος ή δεν κουβαλάει αναμνήσεις για την τρυφερή μητρική αγάπη. Η εορτή της Μητέρας μπορεί να έχει καθιερωθεί τον Μάιο   μήνα, εμείς όμως οι χριστιανοί θεωρούμε την σημερινή εορτή της Υπαπαντής, ως ημέρα αναφοράς στην αιώνια Μητέρα.

          Η Μητέρα καθαγιάζεται με την αγάπη της, τους κόπους της, τις αγρυπνίες της, τη λαχτάρα της, να μεγαλώσει και να μορφώσει με σωστές αρχές τα παιδιά της. Πρέπει όλοι μας να θυμόμαστε τα δάκρυα, τους πόνους της, τις αγωνίες της για τις ψυχές που έφερε στον κόσμο. Γεμάτη χαρά και χαμογελαστή όταν υποδέχεται τα παιδιά της, είτε όταν γυρίζουν από το σχολείο, είτε ακόμα κι όταν ανδρωθούν και μεγαλώσουν. Πόσες ευχές δεν δίνει για την προκοπή των παιδιών της! Τίποτε δεν μπορεί να ισοφαρίσει τη μητρική αγάπη και στοργή. Ο πόνος και η χαρά του παιδιού της γίνεται δικός  της πόνος και χαρά δική της. Φροντίζει με επιμέλεια για την τροφή, την ένδυση και τη μόρφωση των παιδιών. Πάνω απ’ όλα για μια σωστή Μητέρα είναι η καλή ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών της. Να μεγαλώσουν με υγιείς αρχές, να γίνουν σωστοί άνθρωποι, τίμιοι πολίτες και ολοκληρωμένοι χριστιανοί.

          Καμία πέννα δεν μπορεί να περιγράψει τον πόνο, τον αγώνα της Μητέρας για το άρρωστο παιδί της και τις θερμές προσευχές της για την επιτυχία και την προκοπή των παιδιών της. Μία είναι η λαχτάρα της, Να δει το παιδί της να μορφώνεται σε τέλειο άνθρωπο, αυτοδύναμο, χαρούμενο, αποκαταστημένο σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα η Μητέρα που είναι υποχρεωμένη να εργάζεται για την ανταπόκριση των αναγκών της οικογένειας, η θυσία της επαυξάνεται. Αν και κουρασμένη επιστρέφει από τη εργασία της, αλλά τα βλέμματα των παιδιών την ξεκουράζουν και ασχολείται με τρυφερότητα στην επικοινωνία με τα παιδιά της.

          Οι ιερές Μητέρες ήσαν και είναι στυλοβάτιδες του κοινωνικού πολιτισμού με την ολοκληρωμένη αφοσίωση στην ανατροφή των παιδιών της. Πίσω από κάθε μεγάλο ιεράρχη της Εκκλησίας μας υπάρχει μια άξια Μητέρα, όπως και πίσω από κάθε  μεγάλο πολιτικό ή επιστήμονα.

          Όλοι οφείλουμε να προσβλέπουμε με σεβασμό προς το έργο της Μητέρας μέσα στο φυσικό οικογενειακό περιβάλλον. Όσοι δεν αναγνωρίζουν την ιερότητα του γάμου προβάλλουν την ανύπαντρη μητέρα ή και την εν ονόματι απαράδεκτων δικαιωμάτων νομιμοποίησαν τις αμβλώσεις, για την δήθεν ελευθερία του γυναικείου σώματος!

          Ο κλονισμός του οικογενειακού βίου, η υποτίμηση του ρόλου της Μητέρας, έχουν δημιουργήσει πολλά ακανθώδη προβλήματα στην κοινωνική μας ζωή. Η Μητέρα είναι εκείνη που μπορεί να συντελέσει περισσότερο με την τρυφερή της αγάπη στη δημιουργία ενός υγιούς οικογενειακού βίου. Στα γεράματά της επιθυμεί να έχει μια γωνιά, ένα κάθισμα και να σφίγγει το χέρι του παιδιού της.

          Και η τελευταία της επιθυμία;

          ”Ν’ αγιάζει ο Σταυρός στον τάφο το κορμί της

          και να ανάβει ένα κερί θλιμμένο το παιδί της”. 

          Ο Θεός να χαριτώνει όλες της μητέρες, και ιδιαίτερα τις νέες μητέρες, για ν’ ανταποκριθούν στη μεγάλη και τιμητική τους κλίση.

        Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: