Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Βασικά χαρακτηριστικά της χριστιανικής κοινότητας

 

Ο ευαγγελιστής Λουκάς στο βιβλίο των “Πράξεων των Αποστόλων” περιγράφει με εναργή τρόπο την παρουσία του λαϊκού στοιχείου μέσα στην πρώτη εκκλησιαστική κοινότητα και παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά των πιστών-κλήρου και λαού.

          α. Το ομότιμον:

Τονίζοντας αυτή την ομοτιμία των μελών της Εκκλησίας ο Απ. Παύλος γράφει στους Ρωμαίους: “καθάπερ γαρ εν ενί σώματι πολλά μέλη έχομεν, τα δε μέλη  ου πάντα την αυτήν έχει πράξιν, ούτως οι πολλοί εν σώμα εσμέν εν Χριστώ, το δε καθ’ εις αλλήλων μέλη”

          β. Το ομόφρονον, το ομόψυχον και ομοκάρδιον:

          “Εν ενί στόματι και μια καρδία”, όλοι μαζί οι πιστοί συνευρίσκοντο καθημερινά “προσκαρτερούντες ομοθυμαδόν εν τω ιερώ κλώντες τε κατ’ οίκον άρτον, μετελάμβανον τροφής εν αγαλλιάσει και αφελότητι καρδίας.....”. Με το υγιές πνεύμα ενότητος, ομοφροσύνης και ταπεινότητος, όπως παραγγέλλει ο απόστολος: “το αυτό εις αλλήλους φρονούντες, μη τα υψηλά φρονούντες, αλλά τοις ταπεινοίς συνεπαγόμενοι”.

          γ. Το ομότοπον:

Παρευρίσκονταν στον ίδιο τόπο και γύρω από την ίδια Αγία Τράπεζα, όπου ο λαός έτρωγε την υλική και την πνευματική βρώση και πόση, το Τίμιο Σώμα και το Άχραντο Αίμα του Θεανθρώπου.

         δ. Το ομόφωνον:

         Καλούντο με το ίδιο όνομα: χριστιανοί, λαός του Θεού, πιστοί, μέλη της Εκκλησίας, άγιοι.

          ε. Η κοινοκτημοσύνη:

          “του πλήθους των πιστευσάντων ην η καρδία και η ψυχή μία, και ουδέ εις τι των υπαρχοντων έλεγεν ίδιον είναι, αλλ’ ην αυτοις άπαντα κοινά”.

          στ. Τα χαρίσματα: των πιστών για τον καταρτισμον της αγιότητος.

         “και αυτός ο -Χριστός- έδωκεν τους μεν αποστόλους, τους δε προφήτας, τους δε ευεγγελιστάς, τους δε ποιμένας και διδασκάλους, προς τον καταρτισμόν των αγίων εις έργον διακονίας, εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού, μέχρι καταντήσωμεν οι πάντες εις την ενότητα της πίστεως και της επιγνώσεως του υιού του Θεού, εις άνδρα τελειον, εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού”.

          “ΕΚΚΛΗΣΙΑ”, τ. 9- Οκτώβριος 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: