Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΕΪΑΣ

 

Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης δημοσκόπησης του Ινστιτούτου pew Research στις Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται να πιστοποιήσουν αυτό που γίνεται όλο και πιο φανερό στον κόσμο που μας περιβάλλει. Περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών που ερωτήθηκαν (το 20ο/ο των ερωτηθέντων, έναντι 16ο/ο, που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2007) δηλώνουν πλέον ανοιχτά άθεοι ή άθρησκοι. Αν και όσοι δηλώνουν χριστιανοί παραμένουν η πλειοψηφία, το ποσοστό τους έχει μειωθεί στο 63ο/ο, από το 78ο/ο, που ήταν το 2007.

          Όλα αυτά μέσα σε μόλις 15 χρόνια.

          Και μολονότι στη μελέτη δε γίνεται σύγκριση με άλλες χώρες, δεν είναι δύσκολο  να καταλάβει κανείς ότι και αλλού στον δυτικό κόσμο η κατάσταση είναι ανάλογη, αν όχι χειρότερη. Ο κόσμος μας πορεύεται πανηγυρικά προς την άρνηση του Θεού και την αθεΐα, φέρνοντας στον νου μας στίχους με  τους οποίους ένας χριστιανός ποιητής  περιέγραφε την αμέριμνη πορεία  του ανθρώπου του μεσοπολέμου:

          “Και τράβηξε κάποιο στρατί και κάποιο μονοπάτι,

          που διάλεξε μεσ’ στης τρελής χαράς του το μεθύσι,

          και του φαινόταν πως εκεί λουλούδιζαν κι’ οι βάτοι

          και πως γι’ αυτόν ανοίχτη πια της ευτυχίας η βρύση”.

Αλλά βλέπουμε πια, στον σύγχρονο άνθρωπο, που οδηγεί αυτός ο δρόμος: “μέσα στα στήθια του γιατί θρηνολογά η ψυχή του, κι είναι πικρό, σπαρακτικό, το θρηνολόγημά της”.

          “ΖΩΗ”, τ. 4364

Δεν υπάρχουν σχόλια: