Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Στην Μονή Κορωνάτου μετά τους σεισμούς στην Κεφαλλονιά




Το οδοιπορικό του Παύλου Παπαδάτου στις κατεστραμμένες από τους πρόσφατους σεισμούς Μονές και εκκλησίες της  Παλικής, συνεχίζεται.  Μετά την Αγία Μαρίνα στους Σουλλάρους  σειρά έχει σήμερα το Μοναστήρι του Κορωνάτου.
Στόχος δεν είναι μόνο η αποτύπωση της κατάστασης από τη φωτογραφική του μηχανή αλλά και η καταγραφή των αναγκών ώστε να αναζητηθεί και να βρεθεί λύση και ανακούφιση για τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιερείς και οι μοναχές.
 Όπως μας έχει αναφέρει ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Κεφαλληνίας κ.  Γεράσιμος Φωκάς 40 εκκλησίες της Παλικής έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές . Σαν άμεσο μέτρο η Αρχιεπισκοπή θα στείλει τις επόμενες ημέρες δέκα προκατασκευασμένες εκκλησίες.
 Όμως οι εκκλησίες που καταστράφηκαν είναι μοναδικά θρησκευτικά και πολιτιστικά κέντρα και δεν μπορούν να μείνουν στην τύχη τους.
 Τόσο ο Παύλος Παπαδάτος αλλά και Αναγνώστες του Kefalonia Press με την παρουσίαση του προβλήματος στα προηγούμενα ρεπορτάζ μας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να βοηθήσουν στην επισκευή ναών μεταξύ των οποίων και το καμπαναριό στα Κουρουκλάτα. Ενημερώσαμε σχετικά τον πατέρα Φωκά.


 Η ηγουμένη της Μονής του Κορωνάτου μας διηγείται πως έζησαν οι μοναχές και τους δυο σεισμούς του Γενάρη και  Φλεβάρη. Οι καταστροφές είναι μεγάλες τόσο στην εκκλησία όσο και στα  βοηθητικά κτίρια που διαμένουν οι έξι μοναχές. Τι να σας πω! Τα πλακάκια από τα πατώματα έχουν πεταχτεί επάνω!Αφήστε την κατάσταση στην εκκλησία, στις εικόνες και στις αγιογραφίες. Πολιτιστική καταστροφή!
 Βεβαίως εκτός από τις σοβαρές αυτές καταστροφές , είχαν και άλλες μικρότερες που όμως τους δυσκολεύουν την καθημερινή τους ζωή. Για παράδειγμα δεν τους έμεινε ποτήρι για ποτήρι και πιάτο για πιάτο.
Αλλά και για αυτό το πρόβλημα βρέθηκε  λύση και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε καλά νέα.

Μαζί με τον Παύλο Παπαδάτο και στην επίσκεψη στο Κορωνάτο, ήταν και ο αεικίνητος και δραστήριος πρόεδρος των Σουλλάρων  κ. Λευτέρης Γρηγοράτος που πολύ μας βοήθησε με τις πολύτιμες πληροφορίες και γνώσεις του για την περιοχή. 


Πηγή: http://kefaloniapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: