Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Η ντροπή είναι η ασπίδα της αρετής

            Ο φιλόσοφος Πλάτων γράφει: «Θεωρώ χαμένον εκείνον που έχασε την ντροπή». Και αλλού προσθέτει: «Εις την πολιτεία πρέπει να ψηφισθεί νόμος κατά τον οποίον, όποιος δεν μπορεί να μετέχει της ντροπής και της δικαιοσύνης, πρέπει να φονεύεται σαν αρρώστια της πόλεως».
            Ο άγιος Γρηγ. ο Ναζιανζηνός σημειώνει: «Η αιδώς προστατεύει την αγνότητα, όπως τα φύλλα προστατεύουν τον καρπό». Και ο Άγιος προσθέτει: «Από την ημέρα που δεν θα είμαστε πλέον ικανοί να κοκκινίσουμε, θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι πέσαμε πολύ χαμηλά».
            Κατά τον Μ. Βασίλειο σκοπός του ενδύματος είναι ένας, να είναι κατάλληλο σκέπασμα της σαρκός και για τον χειμώνα και το καλοκαίρι.
            Η χριστιανική ηθική, που επιτάσσει την σεμνότητα, είναι αμετάβλητη.
            Η επιδημία του γυμνισμού, γίνεται προαγωγός στην διαφθορά, καταντά εκφυλισμός και σπρώχνει τους ανθρώπους σε δαιμονισμό.
            Γι’ αυτό το καρκίνωμα του γυμνισμού πρέπει να καταπολεμηθεί για να μη ξεπεράσουμε τα Σόδομα και Γόμορρα, και αυτοκαταστραφούμε.
            Η απώλεια της εντροπής, κατά τον Αγ. Γρηγόριο τον Θεολόγο, είναι η μητέρα όλων των αισχροτήτων.
            Πνευματική γύμνωση, πνευματική φτώχεια είναι η έλλειψη έργων, όσα δε στολίδια και αν κρεμάσουν ο άνδρας και η γυναίκα επάνω τους, όντως στην ουσία θεωρούνται γυμνοί.
            Ο Κύριος ντύνει, ο διάβολος ξεγυμνώνει.

Από τις εκδόσεις ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΥΨΕΛΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: