Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Τι είναι ο κόσμος;



  Ο αββάς Ισαάκ ο Σύρος λέγει: «Κόσμος εστίν όνομα περιεκτικόν επιπίπτων επί τα ειρημένα πάθη». Το λέει και ο ευαγγελιστής Ιωάννης αυτό στον οποίο κόσμο λέει ότι υπάρχει η επιθυμία η κακή, η αλαζονεία του βίου και λοιπά. Τι είναι λοιπόν ο κόσμος; Το περιεκτικόν όνομα των παθών. Δηλ. αν έπρεπε να ονομάσουμε όλα τα πάθη που μαστίζουν τον άνθρωπο με ένα όνομα, αυτά θα τα λέγαμε κόσμος. Και αν έπρεπε να κάνουμε μία ανάλυση της έννοιας κόσμος, θα αναφέραμε τα επί μέρους ονόματα των παθών.
            Έτσι αντιλαμβάνεσθε ότι η άγνοια πολλών από μας, μας κάνει και ελκόμαστε από τον κόσμο, ώστε τελικά να χάνουμε τη σωτηρία μας. Είναι το πρόβλημα της κάθε εποχής στους χριστιανούς - ίσως όχι τόσο στους αρχαίους χριστιανούς, όπως  θα το δούμε στη συνέχεια, όσο σ’ εμάς στην εποχή μας. Διότι αυτό που σήμερα λέμε κόσμος είναι πάλι χριστιανοί, αλλά που κοσμικοποιήθηκαν, που έγιναν ολότελα κόσμος. Είναι όμως χριστιανοί. Οπότε γίνεται μία αντιδιαστολή των χριστιανών που έχουν φρόνημα Χριστού και των χριστιανών που έχουν φρόνημα του κόσμου.
            Εμείς που βρισκόμαστε; Αν έχω μπροστά μου ένα εκλεκτό  ακροατήριο, εκλεκτούς ανθρώπους, εκλεκτούς με την έννοια ότι εξελέγησαν από το Θεό, που γνωρίζουν τον Θεό, τότε πιστεύω ότι όλοι μας θα θέλαμε να είμαστε στην μερίδα των χριστιανών που έχουν επίγνωση Χριστού και διαρκώς αποτοξινώνονται απ’ αυτό το λεγόμενα κοσμικό φρόνημα.

Πήγη: π. Αθαν. Μυτιληναίος, «Λόγοι αφυπνίσεως»

Δεν υπάρχουν σχόλια: