Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Στην Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

ΔΙΔΑΧΗ από έμπειρο δάσκαλο



            Ο Σταυρός του Χριστού μας είναι ένα μοναδικό σχολείο. Εκεί μαθαίνεις όλα τα γράμματα της πνευματικής ζωής. Εκεί βρίσκεις ανάπαυση και ελπίδα και χαρά. Εκεί βεβαιώνεσαι για τη χαρισμένη στον άνθρωπο σωτηρία, για την ουράνια κληρονομία για την υιοθεσία, για τη συμβασιλεία με τον Βασιλέα της δόξης.
            Τα καλύτερα γράμματα τα μαθαίνει όποιος συγκακοπαθεί με τον Χριστό. Όποιος στα δεινά αυτού του βίου έχει στηριγμένο το βλέμμα και την καρδιά στον πάσχοντα Υιό του Θεού.
            Εξαιρετικός και απόλυτος γνήσιος μαθητής του Σταυρού του Χριστού ο άγιος Λουκάς ο ιατρός, Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας, προς το  τέλος της μαρτυρικής του πορείας πάνω στη γη στηρίζει κι εμάς και μας ενθαρρύνει να γίνουμε μέτοχοι του Σταυρού.
            Σ’ ένα κήρυγμά του στην Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, έχοντας ήδη χάσει και το φως των σωματικών οφθαλμών του, είναι για μας και πειστικός δάσκαλος για όσα με περισσή στοργή μας διδάσκει περί υπομονής.
            «Χθες στον Όρθρο βγάλαμε για προσκύνηση τον τίμιο Σταυρό του Χριστού. Με πολλή ευλάβεια ψάλλαμε όλοι το τροπάριο: «Τον Σταυρόν σου προσκυνούμεν, Δέσποτα, και την αγίαν σου Ανάστασιν δοξάζομεν» και προσκυνήσαμε τον τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας. Είναι πολύ σπουδαίο πράγμα η προσκύνηση του τιμίου Σταυρού του Χριστού, διότι μαρτυρεί για την πίστη μας και τη θερμή αγάπη που έχουμε για τον Υιό του Θεού, ο οποίος μας έσωσε από την εξουσία του διαβόλου.

            Υπάρχει όμως και ένας άλλος σκοπός, για τον οποίο στη μέση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τοποθετούμε για προσκύνηση τον τίμιο Σταυρό. Ο σκοπός αυτός γίνεται κατανοητός, όταν διαβάζουμε το λόγο του Χριστού που λέει: «εν τη υπομονή υμών κτήσασθε τας ψυχάς υμών». (Λ κ. 21,19)

Πηγή: Η Δράση μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: