Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Επίδειξη παρασκευής ΠΡΟΣΦΟΡΟΥ






 
          Το έργο της παρασκευής προσφόρου είναι  μεγάλο και ιερό. Ανήκει στα ευλαβικά χέρια των ευσεβών γυναικών, που σήμερα όλο και λιγοστεύουν για να μην πούμε σπανίζουν.
          Στις πόλεις βρίσκονται μεταξύ των ενοριτισσών γυναίκες που έχουν τη διάθεση ν’ ασχοληθούν με το ζύμωμα του προσφόρου. Πολλές φορές οι ιερείς αναγκάζονται  λόγω ελλείψεως ζυμωτού προσφόρου να χρησιμοποιούν ψωμί του φούρνου ή και πρόσφορο ζυμωμένο από τον φούρναρη.
          Η Εκκλησία ανέκαθεν έδωσε μεγάλη προσοχή και σ’ αυτό το θέμα. Είναι αυτονόητο το πόσο ιερό είναι το έργο της παρασκευής των Δώρων που προσφέρονται για να τελεσθεί το Μυστήριο της  θ. Ευχαριστίας.
          Οι χριστιανοί μας πρέπει να ξέρουν, ότι σε κάθε θ. Λειτουργία ο ιερέας δέεται υπέρ εκείνων που πρόσφεραν τα δώρα και «υπέρ ων και εφ οις αυτά  προσεκόμισαν». Εύχεται για την οικογένειά τους, τα παιδιά τους καθώς και για εκείνους, τους ζώντας και τους κεκοιμημένους, υπέρ των οποίων τα πρόσφεραν. Το δικαίωμα της προσφοράς το έχουν όλοι οι πιστοί, αλλά υπό κάποιες προϋποθέσεις. Να μην είναι λ. χ. καρπός αδικίας ή αμαρτίας κ. λ. π.
          Επειδή λοιπόν οι ευσεβείς γυναίκες που ασχολούνται με την παρασκευή προσφόρου όλο και λιγοστεύουν και οι νεώτερες δεν έχουν και τόσο ενδιαφέρον ν’ ακολουθούν την παράδοση, αλλά και επειδή υπάρχουν πολλές κυρίες που θα ήθελαν ν’ ασχοληθούν μ’ αυτό το ιερό έργο, κρίναμε σκόπιμο να προχωρήσουμε σε μία επίδειξη παρασκευής προσφόρου ένα απόγευμα στο πνευματικό μας κέντρο. Προς τούτο προσκαλέσαμε τρείς ευσεβείς ενορίτισσες που ασχολούνται χρόνια τώρα με την ευλαβή αυτή συνήθεια της παρασκευής προσφόρου, και μάλιστα με εξαιρετική επιτυχία, να κάνουν μία επίδειξη της ιεράς αυτής εργασίας.
          Στην πρόσκλησή μας αυτή ανταποκρίθηκε ένας μεγάλος αριθμός κυριών, πρεσβύτερες και νεότερες, οι οποίες με  πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν την επίδειξη. Τρία συνεργεία κυριών μετά από ειδική προσευχή και κατάλληλη κατανυκτική ατμόσφαιρα προέβησαν στην επίδειξη της ιερής αυτής τέχνης, της παρασκευής προσφόρου, υποδεικνύοντας και εφαρμόζοντας στην πράξη τη συνταγή τους.
          Πρόθεσή μας είναι να ζωντανέψει το ενδιαφέρον και η επιθυμία για το ιερό αυτό έργο για να συνεχισθεί η παράδοση αυτή που έρχεται από τα χρόνια  της αρχαίας Εκκλησίας. Καλό θα ήταν οι ευσεβείς μητέρες να προτρέψουν τα κορίτσια τους  να θελήσουν κι αυτά σιγά- σιγά να ασκούνται  στην παρασκευή του ζυμωτού προσφόρου. Θα έχουν μεγάλη ευλογία.
          Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία.
          π. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: