Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΚΑΤΕΥΘΥΝHΤΩ…. Ήχος α΄





Κατευθυνθήτω η προσευχή  μου ως θυμίαμα ενώπιον Σου. Έπαρσις των χειρών μου θυσία εσπερινή, εισάκουσόν μου, Κύριε.

          Ερμηνευτική απόδοση

Ας κατευθυνθεί και ας φθάσει  στο θρόνο Σου η προσευχή μου  σαν ευωδιαστό θυμίαμα. Το υψωμένα σε παράκληση χέρια μου, ας θεωρηθούν σαν μια εσπερινή θυσία. Άκουσέ με προσεκτικά, Κύριε, τώρα που προσεύχομαι.

Σχόλια πνευματικής οικοδομής

Η αναπνοή της ψυχής είναι η προσευχή. Αυτή είναι το μεγάλο δώρο του Θεού στον άνθρωπο, για να αισθάνεται δυνατός και για να μπορεί να ελπίζει. Κάθε φορά στους εσπερινούς την περίοδο της προηγιασμένης, ακούγεται έντονη η φωνή των παιδιών της Εκκλησίας με το «Κατευθυνθήτω». Και την ώρα της κοινής λατρείας οι προσευχές πιστών, σαν θυμίαμα πνευματικό, κυκλώνουν τον θρόνο του Θεού, κι εναποθέτουν εκεί τα αιτήματά τους και τις αγωνίες τους. Όλοι οι ύμνοι και όλες οι ευχές της Εκκλησίας είναι αδιάλειπτες προσευχές προς τον Κύριό μας. Άλλοτε τον ευχαριστούμε, άλλοτε τον δοξολογούμε κι άλλοτε τον παρακαλούμε να μας χαρίσει την σωτηρία. Τι μεγάλη τιμή  να συνομιλεί ο μικρός άνθρωπος με τον Θεό! Ο Χριστός μας δίδαξε πώς πρέπει να προσευχόμαστε, και ο απόστολος Παύλος παραγγέλλει: «Αδιαλείπτως προσέρχεσθε».
Η Εκκλησία μας χάρισε ένα πλήθος από προσευχές, που μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε στις ώρες της ατομικής προσευχής μας. Μέσα στην εναγώνια αναζήτηση του ανθρώπου να πάρει απάντηση στα αιτήματά του και στις ανάγκες του, η Εκκλησία ανοίγει το απέραντο πεδίο της επικοινωνίας με τον Θεό, που είναι ο πιο ειλικρινής και γνησίος διάλογος με την πρόνοια και την αγάπη του Θεού. Μόνο, πως για να βρει ο άνθρωπος στην προσευχή, εκείνο που πρέπει, είναι ανάγκη να  ξεκινήσει με προϋπόθεση την πίστη. Χωρίς την απόλυτη και δυνατή πίστη στο Θεό, η προσευχή είναι μια πράξη χωρίς αντίκρυσμα και αποτέλεσμα.

Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: