Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015

Πού καταντήσαμε!

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ
Ένα φαινόμενο θρησκευτικής παρακμής

          Βασικό γνώρισμα του αρχαίου παγανιστικού κόσμου υπήρξε η λατρεία νεκρών ανθρώπων ,ως θεών. Αναμφιβόλως, η πρακτική αυτή ήταν ένα φαινόμενο ακραίας θρησκευτικής παρακμής του μεταπτωτικού ανθρώπου, που δεν είχε γνωρίσει το φως του Χριστού.
          Το θλιβερό και παρακμιακό αυτό φαινόμενο δυστυχώς επανεμφανίστηκε και στα τέλη του 20ου αιώνα με τη λατρεία και τη δημιουργία «Εκκλησίας» ως λατρευτικής κοινότητας για τη λατρεία ενός μεγάλου Αργεντινού ποδοσφαιριστή, του Ντιέγκο Μαραντόνα.
          Φανατικοί θαυμαστές του δημιούργησαν το 1998 την λεγόμενη «Εκκλησία του Μαραντόνα» κτίζοντας του και ναό στην πόλη Ροσάριο της Αργεντινής, αφιερωμένο σ’ αυτόν.
          Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία υπολογίζεται, ότι η παρακμιακού θρησκευτικού χαρακτήρα λεγόμενη «Εκκλησία του Μαραντόνα» αριθμεί περίπου 100.000 μέλη με παρουσία καις τις Ευρωπαϊκές  χώρες Ιταλία και Ισπανία. Οι οπαδοί του εν λόγω μορφώματος έχουν αντικαταστήσει το χριστιανικό ημερολόγιο, με δικό τους σύστημα χρονολογήσεως, γνωστό ως π. Ντ. και μ. Ντ. δηλ. προ και μετά Ντιέγκο.
          Έχουν συγκροτήσει δικό τους δεκάλογο, μία εκ των εντολών του οποίου είναι να δίνουν στα άρρενα παιδιά τους, το όνομα Ντιέγκο. Έχουν επίσης δημιουργήσει δικό τους «Τετραγράμματο» για το όνομα του «θεού», το οποίο συνδυάζει το λατινικό αρχικό όνομα της λέξεως θεός και τον αριθμό της φανέλας του Μαραντόνα και είναι γνωστό ως «D10S». Είναι σαφές ότι πρόκειται για κακόγουστη ανάμειξη διαφορετικών στοιχείων θρησκευτικών και μη.
          Αντικατέστησαν την χριστιανική εορτή του Πάσχα με τον εορτασμό της 22ας Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία ο Μαραντόνα το 1986 είχε πετύχει νίκη στο Μουντιάλ εναντίον της εθνικής ομάδας της Αγγλίας. Στις εορτές του εν λόγω μορφώματος περιλαμβάνονται τα γενέθλια Του Μαραντόνα όπως και η ημερομηνία αναλήψεως καθηκόντων του ως προπονητή της εθνικής ομάδας της Αργεντινής.
          Το σχόλιο μας σ’ αυτή τη σύγχρονη μορφή της θρησκευτικής παρακμής είναι «και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης» (Μτθ. 27, 64).

          Πρωτ. Βασ. Γεωργοπούλου, Επ. καθ. Θ. Σχ. Α. Π. Θ.
          «ΔΙΑΛΟΓΟΣ» τ. 78
         

Δεν υπάρχουν σχόλια: