Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Λόγοι επίκαιροι και διαχρονικοί



Ο μακαριστός Φ. Κόντογλου στο βιβλίο του «Μυστικά  Άνθη» ανάμεσα στ’ άλλα γράφει και τα εξής συγκλονιστικά που ταιριάζουν άριστα στην εποχή μας:
          «Στο όνομα της αλήθειας, ας μου συγχωρεθεί η σημερινή οργή, οργή ιερή και χίλιες φορές δίκαιη. Χρόνια τώρα κάνω υπομονή, για να αποθρασύνονται ολοένα αυτά τα φουσκωμένα χαρτοφάναρα. Η Ελλάδα είναι εκεινού που δωρίζει σ’ αυτή έργα τιμημένα, καμωμένα με αίμα και με υπομονή, έργα που τα κάνει μονάχα η αγάπη. Δεν έχει κανένα δικαίωμα απάνω στην Ελλάδα ο «γυμνοσάλιαγκας», που τον καθίζει στην «έδρα» κάποιος ασήμαντος πολιτικός. Αυτά τα πρόσωπα τα πήρανε δεν ξέρω ποιοι από τις επαρχίες, κάτι δασκαλάκια φοβισμένα και τα θρονιάσανε στο υπουργείο, στα πανεπιστήμια και στ’ άλλα πόστα της πολιτείας, και γινήκανε αυτά τα ψοφίμια, θηρία ανήμερα, να καταξεσκίσουν κάθε άξιο εργάτη…
          Καθαρίσατε από την πνευματική πανούκλα τη δυστυχισμένη Ελλάδα, για να μπορέσουνε να δουλέψουνε οι άξιοι δουλευτάδες. Αυτά τα σκουλήκια, για να σώσουνε την τιποτένια ύπαρξη τους, δεν αφήνουνε καμιά άξια ψυχή να  ορθοποδήσει, από συμφέρον και από φθόνο. Όλοι τούτοι οι πνευματικοί σαλταδόροι έχουνε πιάσει τα πόστα, όλα τα πόστα, κι η δύναμη τους είναι η ιερή συμμαχία που έχουνε  που έχουνε κάνει μεταξύ τους, ενώ ο καθένας είναι σαν μια μυζήθρα, που παριστάνει το κάστρο. Αλλά είναι δεμένοι μεταξύ τους, όπως είναι οι κάμπιες κολλημένες η μία μετά την άλλη. Μόλις τις χωρίσει κανένας ψηφάνε. Έτσι πρέπει να γίνει και με τις ανθρωποκάμπιες που μαραζώνουμε το πνευματικό ολόδροσο δένδρο της φυλής μας.
          Τίμια αδέλφια μου, Έλληνες καθαρογεννημένοι, ξεριζώστε αυτά τα φαρμακερά βρωμοχόρταρα»!

Φώτης Κόντογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: