Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Τεστ χριστιανικού βιώματος



                
   Η ζωή έχει ένα ρίσκο, μία αβεβαιότητα, δεν έχει σταθερές. Η μόνη βασική δομή της ζωής είναι το απρόοπτο, το μεταβαλλόμενο, ότι όλα μπορούν να ανατραπούν σε μία στιγμή. Επειδή έχουμε ένα ισχυρό εγώ και θέλουμε να ελέγχουμε τα πάντα, δεν μπορούμε ν’ αφεθούμε σ’ αυτή τη ροή. Δημιουργούμε διάφορες  κρυψώνες στις οποίες μπαίνουμε και κρυβόμαστε, μόνο και μόνο για να μη ζήσουμε. Μπορεί να είναι μία όμορφη ιδεολογία στην οποία αφιερωνόμαστε, ο ιερός θεσμός του γάμου, ακόμα και η Εκκλησία μπορεί να είναι μία μεγάλη κρυψώνα που κρύβομαι εκεί μέσα, μπροστά στη δειλία μου να ζήσω την πραγματική ζωή.

          Στην Εκκλησία δεν σωζόμαστε επειδή είμαστε κάποιοι, αλλά επειδή κάποιος μας αγαπάει πολύ. Η  άσκηση δεν είναι δική μου καταξίωση. Είναι μία κατάθεση ερωτική προς το Θεό, από αγάπη το κάνω, δεν ζητάω τίποτα.
          Η σωτηρία είναι δώρο, ευλογία. Φοβόμαστε την αμαρτία όχι γιατί μας χωρίζει από το Θεό, αλλά γιατί καταρρίπτει μέσα μας την ιδέα, την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Σπάει τη βιτρίνα μας.

          Η αμαρτία είναι υπαρξιακή αστοχία. Δεν κατάφερα να πετύχω το στόχο μου. Δεν κατάφερα να ζήσω την πληρότητα της ζωής. Η μετάνοια είναι να φέρεις τη ζωή σου τούμπα, ν’ αλλάξεις τα πάντα, να αισθάνεσαι ότι δεν πάει άλλο. Να κάνεις νέα αρχή, να γράψεις ιστορία. Όποιος μετανοεί έχει χαρά.

          Δεν πρέπει κάποιος να φοβάται τη ζωή. Ο χριστιανός δεν φοβάται τη ζωή, χαίρεται τη ζωή. Η θ. Λειτουργία είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να ζήσει ευχαριστιακά και δοξολογικά.

          Αποσπάσματα από ομιλία του π. Χαρ. Παπαδοπούλου- Λίβυου

Δεν υπάρχουν σχόλια: