Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Οι μάγοι, πρότυπα βίου




          Ας ακολουθήσουμε και εμείς τους μάγους και ας βαδίσουμε μακρινή απόσταση για να δούμε τον Χριστό. Διότι και εκείνοι, αν δεν ταξίδευαν μακριά από τη χώρα τους, δεν θα Τον έβλεπαν. Όσο βρίσκονταν στην Περσία έβλεπαν το άστρο, όταν όμως εγκατέλειψαν την Περσία, είδαν τον Ήλιο της δικαιοσύνης.
          Ας σηκωθούμε λοιπόν κι εμείς. Και ας τρέξουμε. Κι αν μας εμποδίζουν στον δρόμο μας είτε βασιλείς, είτε πλήθη είτε τύραννοι, ας μην αφήσουμε τον πόθο μας να σβήσει. Και για τους μάγους, πριν δουν το θείο παιδί, επρομηνύοντο από παντού φόβοι, κίνδυνοι και ταραχές. Μετά την προσκύνηση η γαλήνη και η ασφάλεια. Όχι πλέον άστρο αλλά άγγελος τους αναλαμβάνει.
        Άφησε λοιπόν κι εσύ τον Ιουδαϊκό λαό, την πόλη που ταράσσεται, τον αιμοδιψή τύραννο, την πλάνη του βίου και σπεύσε στην Βηθλεέμ, για να βρεις τον άρτο τον πνευματικό. Πρόσεξε μόνο να μην ομοιάσεις με τον Ηρώδη και πεις : Θέλω να τον προσκυνήσω. Και όταν έλθεις, θελήσεις να Τον φονεύσεις. Με τον Ηρώδη ομοιάζουν όσοι μετέχουν ανάξια στα μυστήρια. Ας φοβηθούμε λοιπόν μην πάρουμε την μορφή προσκυνητών, στην πράξη όμως δείξουμε αντίθετη συμπεριφορά.
          Οι βάρβαροι εκείνοι έκαναν τόσο δρόμο για να δουν τον Γεννηθέντα. Εσύ τι θα απολογηθείς που ούτε ένα σοκάκι δεν πέρασες για να επισκεφθείς έναν άρρωστο και φυλακισμένο; Εκείνοι προσέφεραν χρυσό. Εσύ με δυσκολία προσφέρεις λίγο ψωμί. Εκείνοι είδαν το άστρο και χάρηκαν. Εσύ, μολονότι βλέπεις τον ίδιο τον Χριστό να είναι ξένος και γυμνός, δεν σκύβεις πάνω Του. Ποιος από σας, που δεχθήκατε άπειρες ευεργεσίες, επιχείρησε χάριν του Χριστού τόσο μεγάλο ταξίδι, όσο εκείνο οι βάρβαροι ή καλύτερα εκείνοι οι φιλοσοφώτεροι από τους φιλοσόφους;

Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, Ομιλία Ζ΄ ΕΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: