Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Επιτακτική αναγκη συνεχούς μαρτυρίας




           
        Ο λόγος για τη θέση των χριστιανών μέσα στον κόσμο. Οι πιστοί δεν είναι προορισμένοι για το περιθώριο της ζωής και την απομόνωση. Δεν κλήθηκαν από τον Θεό για να κλεισθούν στον εαυτό τους και να κάνουν ατομική τους υπόθεση το ευαγγέλιο.
          Το ευαγγέλιο από τη φύση του είναι το ευχάριστο μήνυμα, ότι ο Χριστός ήρθε στον κόσμο για να «μαρτυρήσει τη αληθεία». Και απέστειλε τους μαθητές Του στον κόσμο να κηρύξουν το ευαγγέλιο «πάση τη κτίσει». Για να είναι οι μάρτυρες της αλήθειας σε κάθε τόπο και χρόνο.
          Οι χριστιανοί στο πέρασμα των αιώνων κλήθηκαν να μαρτυρήσουν την αλήθεια, την πίστη τους στον Ιησού Χριστό. Και στην πρόσκληση αυτή έσπευσαν να καταθέσουν την πίστη τους, να θυσιάσουν τη ζωή τους, χωρίς να κάνουν κανένα συμβιβασμό ή υποχώρηση. Οι μάρτυρες αυτοί της πίστεως και της αλήθειας είναι οι Άγιοι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας, οι οποίοι με το μαρτύριο του αίματος και της συνειδήσεως υπέγραψαν ομολογία πίστεως και κήρυξαν το ευαγγέλιο σ’ ολόκληρο τον κόσμο, όπως και η Αγία Βαρβάρα της οποίας τη μνήμη τιμούμε με λαμπρότητα σήμερα. Και μας άφησαν μια βαρειά κληρονομιά που πρέπει να τη διαχειριστούμε με ζήλο και υπευθυνότητα.
          Δυστυχώς σήμερα οι χριστιανοί φαίνεται να έχουμε λησμονήσει την αποστολή μας. Συμβιβαζόμαστε πολλές φορές με τον κόσμο και το πνεύμα του κόσμου τούτου, και αδυνατούμε με τόλμη και παρρησία να καταθέσουμε την πίστη μας. Περιοριζόμαστε σε μία ατομική και χλιαρή πίστη που δεν απαιτεί καμία θυσία. Έχουμε πολλές ίσως θρησκευτικές γνώσεις, αλλά όχι και ανάλογη ζωή που να φανερώνει τη ζωντανή παρουσία του ζώντος Θεού.
          Αυτό στην πράξη σημαίνει άρνηση της αποστολής μας. Φανερώνει μια νεκρή πίστη, μία σχέση εντελώς εξωτερική και επιφανειακή, που αδυνατεί να συγκινήσει και να συγκλονίσει το περιβάλλον μας.
          Βέβαια δεν είναι όλοι οι χριστιανοί σ’ αυτή την κατάσταση. Ευτυχώς υπάρχει και το λείμμα, το υπόλοιπο, που ζει σωστά και καθαρά την πίστη των Αγίων Αποστόλων και Μαρτύρων της Εκκλησίας μας. Και αυτοί εκφράζουν τη γνησιότητα του ευαγγελικού κηρύγματος.
Αλλά αυτοί δεν πρέπει να μείνουν μόνοι. Σήμερα είναι ανάγκη όλοι οι χριστιανοί να γίνουμε μάρτυρες της ευαγγελικής Αλήθειας, να γίνουμε ζωντανές εικόνες της αληθινής εικόνας που είναι Ιησούς Χριστός. Έχουμε χρέος ν’ αποκαλύψουμε τη ζωή Του στον κόσμο χωρίς νοθείες, προσμίξεις και ευσεβισμούς που απομακρύνουν από την γνησιότητα της ορθόδοξης θεολογίας και ζωής.
Σήμερα  την ορθόδοξη χώρα μας την κατακλύζουν πάσης φύσεως των πιο απίθανων θεωριών, για να προσεταιρισθούν περισσότερους και να τους μεταβάλλουν σε όργανά τους.          
            Σ’ αυτή λοιπόν την εποχή οι χριστιανοί οφείλουμε να προβάλλουμε με κάθε σοβαρότητα την αλήθεια της πίστεώς μας στον Ιησού Χριστό. Όχι μόνο με λόγια, αλλά με έργα που να επιβεβαιώνουν, ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε ντυμένοι με το νέο ένδυμα της νέας ζωής.
          Ο κόσμος σήμερα έχει ανάγκη την παρουσία του Θεού όσο ποτέ άλλοτε, και εμείς οι χριστιανοί είμαστε υπεύθυνοι για την διάδοση του μηνύματος της αγάπης του Θεού για τον κόσμο στους ανθρώπους που πεινούν και διψούν για λόγο Θεού. Ο κόσμος περιμένει να λάμψει και σήμερα η Αλήθεια του Χριστού στο πρόσωπο και τη ζωή των πιστών για να φωτίσουν τα σκοτάδια της αβεβαιότητος και της απελπισίας που κυριαρχούν στη ζωή πλείστων όσων αδελφών μας.

Χρόνια πολλά και κάθε ευλογία να δίνει η Αγία μας!
 
              π. γ. στ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ χρόνια πολλά για την ενορία σας.
Ετη ευλογημένα με τις πρεσβείες της Αγ.Βαρβάρας.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά και καλη μαρτυρία!!!γιατί χρειάζεται να μαρτυρουμε για την πίστη μας στον Χριστό και να μην ντρεπομαστε γι αυτό..γιατί έτσι είμαστε πραγματικοι χριστιανοι κι όχι θρησκοι απλα ανθρωποι...