Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΚΑΘΙΣΜΑ του βαρέως Ήχου



 
          Η ζωή, εν τω τάφω ανέκειτο και σφραγίς εν τω λίθω επέκειτο. Ως βασιλέα υπνούντα στρατιώται εφύλαττον Χριστόν και άγγελοι εδόξαζον ως Θεόν αθάνατον. Γυναίκες δε εκραύγαζον. Ανέστη ο Κύριος, παρέχων τω κόσμω το μέγα έλεος.

          Ερμηνευτική απόδοση

          Η ζωή, δηλ. ο Χριστός, βρισκόταν μέσα στον τάφο και μια σφραγίδα ασφάλειας είχε τοποθετηθεί πάνω στην πέτρα του μνημείου. Οι στρατιώτες εφύλαγαν τον Χριστό σαν ένα Βασιλιά που κοιμόταν και οι άγγελοι στους ουρανούς τον εδόξαζαν σαν αθάνατο Θεό, οι γυναίκες δε έψαλλαν δυνατά. Αναστήθηκε ο Κύριος, παρέχοντας στον κόσμο το μεγάλο Του έλεος.

          Σχόλιο πνευματικής οικοδομής

          Ούτε ο τάφος, ούτε το σφράγισμά του με την βαριά πέτρα, ούτε οι φύλακες στρατιώτες κατόρθωσαν να εμποδίσουν την Ανάσταση του Χριστού, γιατί ο Χριστός ήταν η δύναμη και η ζωή. Τίποτε δεν μπορούσε να αντισταθεί στο πρόσταγμά Του, όταν ήταν στη γη και τίποτε δεν μπορούσε να κρατήσει στη φθορά τον αρχηγό της ζωής. Αυτή τη δύναμη, μετά την Ανάστασή Του την χορηγεί σ’ όλους τους δικούς Του μαθητές. Όσοι είναι παιδιά δικά Του, όσοι Τον πιστεύουν σαν Λυτρωτή και Σωτήρα, όσοι κοινωνούν μαζί Του με τα ιερά μυστήρια και την προσευχή, αυτοί παίρνουν, από την δύναμή Του. Γι’ αυτό οι χριστιανοί φάνηκαν τόσο δυνατοί στις πιο σκληρές δοκιμασίες της Εκκλησίας. Ο Χριστός ήταν η πηγή της δυνάμεώς τους, και το ίδιοι γίνεται σ’ όλες τις εποχές. Σ’ αυτή τη δύσκολη και αντιφατική εποχή μας, μέσα στην ποικιλία των νέων πειρασμών, οι χριστιανοί αποδεικνύονται πανίσχυροι. Διατηρούν την καθαρότητα της ζωής. Ομολογούν την πίστη τους. Διακρίνονται για το φρόνημά τους. Αυτός που τους ενισχύει είναι ο Χριστός.
          Ο απόστολος Παύλος έλεγε: «Πάντα ισχύω εν τω ενδυναμούντι με Χριστώ». Την ίδια δύναμη παίρνουμε όλοι, κάθε Κυριακή ιδιαίτερα, όταν συγκεντρωμένοι στον Ναό, ακούμε για τον ωδείο τάφο, που μέσα του ανέτειλε η δύναμη, η ζωή και το φως.
          Από τότε ο Χριστός δεν έλειψε ποτέ από την Εκκλησία  Του, δεν έφυγε ποτέ από κοντά μας. Είναι δίπλα μας και  μέσα στην ψυχή μας. Ας Τον κρατήσουμε με την προσευχή μας και σωστή βιωτή μας, με τον καθημερινό μας αγώνα, για να μένουμε δυνατοί και ακμαίοι σ’ όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Γ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αριστούργημα της Βυζαντινής μας μουσικής.
Εξαιρετικός ύμνος με θεϊκά μηνύματα.
Καλό υπόλοιπο σαρακοστής και καλό Πάσχα να έχουμε!