Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Η ΝΕΑ…..ΒΙΟΛΟΓΙΑ

 


Δριμύτατες επιθέσεις έχει δεχθεί τελευταία το σχολικό βιβλίο της Βιολογίας της Γ’ Γυμνασίου στην Κύπρο, διότι, αναφερόμενο στις μεθόδους αντισύλληψης και στην προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καταγράφει ως πρώτη μέθοδο την εγκράτεια-αγνότητα και την αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα προ του γάμου, την οποία μάλιστα αξιολογεί ως τη μόνη απόλυτα αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης, η οποία προσφέρει παράλληλα προστασία και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

          Πολλοί… ξεσπαθώνουν, κάνοντας λόγο για βιβλίο βγαλμένο από  τον μεσαίωνα, που δεν έχει καμμία θέση στο 2023. Παραβλέπουν, ίσως, ότι σύμφωνα με τον ίδιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η αποχή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντισύλληψης και προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

          Αλλά προβληματισμό γεννά και η αντίδραση του αρμοδίου Υπουργείου Παιδείας, το οποίο διευκρίνισε απολογητικά ότι το συγκεκριμένο βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το…2017, και η Επιθεώρηση Βιολογίας βρίσκεται στη διαδικασία αναβάθμισης των βιβλίων Βιολογίας όλων των τάξεων Γυμνασίου-Λυκείου, ώστε να γίνουν οι τυχόν απαραίτητες αλλαγές. Τώρα, αν το 2017 μοιάζει τόσο μακρινό, ώστε να φαντάζει εκτός τόπου και χρόνου στην εποχή μας, προφανώς πρέπει να προβληματισθούμε για τους ρυθμούς με τους οποίους έχουμε κινηθεί τα τελευταία χρόνια- χώρια βεβαίως θα έπρεπε αυτονόητα να προβληματιζόμαστε και για την … κατεύθυνση…

          «ΖΩΗ», τ. 4376

Δεν υπάρχουν σχόλια: