Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

ΟΧΙ ΠΕΣΜΕΝΟΙ

 


Υπήρχε ανέκαθεν συνήθεια στους χριστιανούς να αναζητούν πνευματικούς να πουν τα κρίματά τους, να πάρουν την άφεση των αμαρτιών και να δεχθούν με ταπείνωση τις σοφές συμβουλές τους. Αυτό το φαινόμενο δεν έπαυσε να υπάρχει και σήμερα. Πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται το Άγιον Όρος για να βρουν έναν άγιο και φωτισμένο πνευματικό, να εναποθέσουν πόδια τους τις αμαρτίες τους και μέσα στο μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως να λάβουν την άφεση των αμαρτιών.

          Ένας χριστιανός πήγε  κάποτε να εξομολογηθεί στον Αββά Σισώη, και του λέγει: Γέροντα, έπεσα στην αμαρτία. Τι πρέπει να κάνω τώρα;

          -Έπεσες; Ρώτησε ο Γέροντας με μια χαρακτηριστική απλότητα και καλοσύνη. Και τι κάθεσαι πεσμένος; Σήκω και περπάτα στο δρόμο της μετανοίας.

          -Σηκώθηκα, Γέροντα, αλλά και πάλι ξανάπεσα.

          -Και λοιπόν; Τι σε εμποδίζει και πάλι να σηκωθείς; Ξαναρώτησε ο Γέροντας. Όλοι οι άνθρωποι πέφτουμε και όλοι μας προσπαθούμε να σηκωθούμε.

          -Και μέχρι πότε θα κάνω το ίδιο πράγμα;

          -Μέχρις ότι σε βρει ο Κύριος  μας να πέφτεις και να σηκώνεσαι. Μόνον μη αποκάμεις μετά από κάθε πτώση. Αμέσως, μετά από κάθε πτώση προσπάθησε να σηκωθείς.

          Το πρόβλημα των καθημερινών πτώσεων βασανίζει πια τα πολλούς ανθρώπους που έχουν μια αγωνία για τη σωτηρία της ψυχής τους. Πόσο όμως ελπιδοφόρα είναι τα λόγια του Αββά Σισώη για όλους μας!

          Γεροντικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: